Горски „вербували“ за изборите с дърва за огрев

Земеделският министър Христо Бозуков обяви в петък, че горските по места активно участват в печеленето на гласове за определени партии, като ги „компенсират с дърва за огрев“. Такива сигнали били пристигнали в министерство на земеделието от различни точки на страната.

„Тези хора(горските служители – б.а.) упражняват политически натиск върху местното население, за да гласува за определена партия. Има такива сигнали“, каза Бозуков пред bTV.

Той добави, че те не гледат на гората като добри стопани, а са се превърнали в едни дърводобивници.

Бозуков добави, че директно им е поставяна квота колко хора да се вербуват и да се компенсира това с определен брой кубици дърва за огрев.

Министърът посочи, че има данни, че обозначителните знаци на колите на горското са били сваляни и превозните средства са участва в предизборната кампания за „вербуване“ на потенциалните избиратели.

Министърът не уточни в полза на коя политическа партия е правено това. Само преди дни в интервю за Mediapool новият шеф на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев обяви, че всяка власт използва горските служители за определени политически цели.

Наред с това в предходните години многократно бе посочвано, че и друга държавна схема, свързана с горите, се ползва за предизборни цели. Това е изкупуването на гори от частни лица с цел запазването им. За „богатата на избори“ 2021 г. за целта са предвидени рекордните 2 млн. лв.

Преди броени дни земеделският министър освободи част от управата на 6-те държавни горски фирми. Той посочи, че конкретната причина е неизпълнение на финансовите планове на съответните предприятия, които били на загуба между 500 000 и 1 млн. лв.

В предходните дни обаче дойдоха и първите сигнали, че бившите шефове на горските предприятия ще съдят Бозуков за уволнението си. Публично това обяви шефът на Южноцентрално държавно предприятие Ботьо Арабаджиев. Той посочи, че е професионалист, назначен след законно проведен конкурс, а във въпросното предприятие е вече 11 години.

Пред btv Бозуков заяви, че няма какво да си говори с инж. Арабаджиев. Бозуков посочи, че се консултирал с юристи, които му посочили, че „този който те назначи, може да те уволни. Принципалът може да те уволни“, каза още министърът.

От изказването на Христо Бозуков стана още ясно, че масово в оранжериите зеленчуци се отглеждат не върху почва а чрез хидропоника, т.е. корените на растенията са директно във вода или в друг слой. Министърът загатна, че има идея на етикетите на родните зеленчуци да пише „Зеленчуци, отглеждани върху почва“, за да могат да се ориентират производителите.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Тролей блъсна жена в столицата

vesito

Внимание! „Жълт” код за мъгли в пет области на Югозападна България

Regiona

Близки и приятели почитат паметта на Милен Цветков

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.