Горелият старчески дом работел без лиценз

Домът за възрастни хора “Св. Георги” във Варна, където в неделя в 3 ч сутринта пожар погуби трима възрастни мъже и една жена, е работел без актуален лиценз. Това потвърди пред “Труд” окръжният прокурор Красимир Конов, който е възложил проверка по случая.

Основната версия, по която работят разследващите, е за умишлен палеж. Във фаталната нощ дежурни в дома са били две санитарки. Огънят лумнал в стая в приземния етаж, след като един от обитателите є нахвърлил в нея хартия върху две от леглата и я подпалил със запалка, а после излязъл пълзешком, показали записите от монтираната в помещението камера. 53-годишният заподозрян е с увреждания, преди дни бил прехвърлен в “Св. Георги” от дом в Девня. След инцидента той е настанен в психиатрия, за да се установи дали може да носи наказателна отговорност. Експертизата му и резултатите от аутопсиите на жертвите ще са готови до ден, каза окръжният прокурор. В болница с обгазяване в тежко състояние са две възрастни жени от дома.

Към момента не се налага останалите близо 80 обитатели на дома да бъдат преместени, тъй като пожарът е засегнал само една стая, съобщи след оглед на място Димитричка Кънчева, директор на РДСП-Варна. Тя уточни, че контролът за дейността на дома е в ръцете на Агенцията за качество на социалните услуги. Миналата година тя констатира нарушения в “Св. Георги”, който има и филиал във Варна. Там миналото лято пенсионер уби свой съквартирант, а пожар взе 4 жертви. На дома са били издадени предписания. До края на 2021 г. той е трябвало да поиска лиценз по новия Закон за социалните услуги, който забранява смесването на потребители с различни увреждания, но не е получил такъв. Вместо това на сайта на “Св. Георги” стоят няколко удостоверения за старчески дом, за грижа за пълнолетни с деменция и психически разстройства, издадени през 2017 г.

Източник: Труд

Свързани новини

Лидерът на НФСБ в Пиринско хвърли оставка

vesito

Разтовариха бюлетините за вота в община Благоевград, прие ги Мартин Бусаров

desi

PR-ът на екипа „Камбитов” Добряна Христова назначена в новия инспекторат в общината в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.