Днес православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници в началото на всяка година.

С тъпани, гайди и силна песен минути преди 08:00 ч. момчета, млади мъже и по-възрастни калоферци, начело с трибагреника, нагазиха във водите на река Тунджа. Малко след това бе изваден и Христовият кръст. Ритуалът бе извършен до Черковския мост в Калофер под възгласи „Българи. Юнаци“. След „спасяването“ на кръста, той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро.

БГНЕС

Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от отец Димитрий от църквата „Свети Архангел“. Оттам шествието с тъпани и народни хора тръгна към Черковския мост на река Тунджа.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която започна от предния ден със силно червено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и главните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската механа цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.

В последните години стотици идват в града на Ботев, за да се докоснат до традицията. Кметът призова хората, дошли да наблюдават мъжкото хоро да останат до обяд и да присъстват на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев.

Всички къщи за гости и хотели в града са препълнени с туристи.

Богоявление

Смята се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. След извършеното тайнство хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството – Отца, Дух и Сина.

Празникът има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”.

Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав.

Имен ден празнуват: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий