Голяма Задушница е – отдаваме почит на мъртвите

Днес отбелязваме Голяма задушница, ден преди Месни заговезни. Това е и първата от трите големи задушници през годината. Днес отдаваме почит на мъртвите. В църквите се провеждат специални панахиди, с което се почитат загиналите ни близки.

Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата.

На задушница се посещават гробовете на починали близки, като за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия.

Ако имате починал близък човек, трябва да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „Вземи за Бог да прости“ на някого, познат или непознат. Той отговаря „Бог да прости“.

Свързани новини

Бивш затворник пребива майка си навръх Нова година

vesito

От 5 до 20 години. Прокуратурата обвини Георги Семерджиев

Regiona

Брюксел одобри първата нова европрограма за България с бюджет 3.8 млрд. лв.

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.