Глад, срам и лишени от дом: Бедността превзема ли Благоевград? Може ли да се изкорени?

Колко са бедните хора без дом в Благоевград? На този въпрос никой не може да отговори. Виждаме ги да ровят по контейнерите и да събират храна и отпадъци. И никак не са малко, това са Бойко, Райка, Иван…

От ръководството на Регионалната служба по Социално подпомагане в Благоевград коментираха преди време ,че не се знае точния брой на бездомниците в Благоевград, тъй като не се води статистика. Ние разбираме за такива хора, когато получим молба за настаняване във временния център или за социална услуга, обясниха от социалната служба .

Социалната услуга на бездомните, която се предлага в областта е настаняване в Център за временно настаняване, който се намира на ул. „Илинден” № 2, в Благоевград, но там настаняването е за не повече от 3 месеца.

В обществената трапезария в Благоевград могат похапват един път на ден около 80 души. В нея могат да се хранят бездомни хора, хора без доходи или поради някаква причина са останали в несъстоятелност. Те получават веднъж на ден топла храна – супа, основно ястие и хляб. Може ли бедността да се изкорени?

Днес отбелязваме международния ден за изкореняване на бедността. Това е практика по целия свят от 1992 година насам, когато Генералната асамблея на ООН приема резолюция по този въпрос. Намаляването на крайната бедност и глада е Цел номер 1 от Целите на Хилядолетието за развитие, определени от ООН през 2000 година. Докладът на Ilda Figuerdo отбелязва, че бедността и социалното изключване представляват посегателство над човешкото достойнство и нарушение на основни човешки права.

Документът предлага равнището на минимални доходи в държавите от ЕС да бъде фиксирано на 60% от нивото на средните доходи в същата страна. Обръща се внимание на наличието в ЕС на хора, които имат работа и въпреки това живеят в бедност.

На 17 октомври 1987 година над 100 000 души се събират на Трокедеро” в Париж, за да почетат жертвите на крайна бедност, насилие и глад. На 22 декември 1992 година Общото събрание на ООН обявява 17 октомври за международен ден на бедността.

Свързани новини

Дръжте крадеца! Задигнаха „Фолксваген Голф“, паркиран в кв. „Ален мак“

vesito

Искат маските на закрито да отпаднат

desi

Почина най-обичаният сърбин у нас Майстор Миро

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.