Гешев събра балканските главни прокурори на разговор за независимост и върховенство на закона

 

Иван Гешев е домакин на среща на главните прокурори от балканските страни, съобщиха от държавното обвинение. Тя се провежда в София и на нея присъстват главните прокурори на Турция Бекир Шахин, на Северна Македония Любомир Йовески, на Албания Олсиан Чела, както и зам.-главните прокурори на Румъния Богдан Лику и на Босна и Херцеговина Миланко Каянич. Темата на срещата е ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона, става ясно от съобщението.

Срещата е била открита от Иван Гешев с думите, че „работата на институциите от толкова много държави и партньорството между нас могат да служат като образец за разбирателство и да ни мотивират в ежедневните усилия, които полагаме“. Той е добавил и че „различията в правните системи и традиции в региона не са пречка за общи проекти и изграждане на мостове помежду ни“.

В края на срещата участниците са се обединили около извода, че натискът срещу независимостта на прокурорите е недопустим, особено този, който идва от политиците.

„Ефективната прокуратурата е най-голямата гаранция за върховенството на правото, доверието в институциите и просперираща икономика, смятат държавните обвинители от региона“, съобщиха от прокуратурата.

Гешев е пожелал на участниците във форума да „продължат утвърждаването на авторитета, приноса и постиженията на гилдията в целия регион, като защитават и принципите на правото и независимостта на професията“.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Трима българи на 25 и 26 години починаха от коронавирус

vesito

Еднократна помощ дават на родители в принудителен неплатен отпуск

vesito

Родители излизат на протест срещу недостига на детски градини в София

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.