ГЕРБ ще подкрепи вдигане на ветото върху Северна Македония

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му ще подкрепят вдигането на българското „вето“ върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. След като месеци наред ГЕРБ атакува всевъзможни начини кабинета на Кирил Петков, който търсеше пробив за излизане от наследената от правителството на ГЕРБ криза със Скопие, сега Борисов призова предложението на френското председателство на ЕС да бъде внесено в парламента и даде заявка, че депутатите на партията му ще го подкрепят.

Съобщението Борисов направи в сряда, часове преди парламентът да гласува внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството, което има всички шансове да падне след оттеглянето на ИТН от управляващата коалиция заради евентуалното вдигане на ветото за Северна Македония.

„Ако все пак се осмели този страхливец и лъжец (Кирил Петков), ще има 59 депутата в подкрепа на даване на зелена светлина на Република Северна Македония и Албания“, каза Борисов на пресконференция в партийната централа. Докато той говореше на трибуната, народните представители от ГЕРБ седяха мълчаливо зад него.

Правителството на Петков достигна до пробив на европейско ниво и ЕС склони да стане гарант за изпълнението на българските изисквания към Скопие, въпреки че досега страните членки отказваха да извеждат двустранни въпроси на европейско ниво. Само допреди дни представители на ГЕРБ яростно критикуваха действията на Петков по разрешаването на кризата, но сега Борисов оцени високо френското предложение, пропускайки да отбележи как и от кого бе постигнато.

Вместо това продължи с обидните квалификации към Кирил Петков, докато в същото време му даваше наставления какво трябва да направи.

„Да си свика веднага Министерския съвет, да даде предложение, да дойде в парламента. Като знам, че (евродепутатът) Илхан Кючюк от ДПС е докладчик по темата за Северна Македония и в това отношение евроатлантизмът им няма мърдане, имаме огромно болшинство заедно с ДБ и тях. Не се страхувай, колега. Извинявай, че те наричам така“, посочи Борисов.

Само преди няколко дни депутката от ГЕРБ и бивш външен министър Екатерина Захариева коментира, че „от прибързаното вдигане на ветото ще загубят и България, и гражданите на РС Македония“.

„Ако не го свика (заседание за Северна Македония), председателят на ПГ на ГЕРБ отива и разговаря с евроатлантическите партии и в комисията по външните работи тези партии заедно ще внесем това предложение. И поемаме ролята на премиера на България, който се крие и чака да изтече времето, за да отиде в Брюксел и да каже „Бойко е приятел с Путин и опитва да ни свали“. Това му е тъпата лъжлива физиономия“, каза Борисов.

Той оправда своята позиция и с взетото решение от Светия синод преди ден, с което приветства вдигането на схизмата върху църквата на Северна Македония.

„Патриархът и владиците вчера направиха това, което ние правим днес“, каза Борисов и продължи, че това ще е най-важното решение за Балканите, за „да не останем в тъмната страна на Евраазия и да допуснем путинизация“.

Вярно или не? Борисов обвини Радев и служебния кабинет за задънената улица със Скопие

В края на 2019 година правителството на Бойко Борисов наложи вето върху провеждането на междуправителствената конференция, на която трябваше да се даде зелена светлина за европейската интеграция на Северна Македония и Албания. Тогава темата бе подета с предизборна цел от ВМРО, които бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, а Борисов се събрази и наложи вето.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fvideos%2F1451702985292521%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

По-късно в сряда е свикано заседание на парламентарната външна комисия, която трябва да разгледа френското предложение. За вечерта е планирано гласуването на вота на недоверие. Утре пък започва срещата на европейските лидери.

В опит да спре непрекъснатите спекулации, че готви едностранно вдигане на ветото, Кирил Петков прехвърли темата на парламента. Сега, обаче, той получи серия критики, че се крие зад парламента.

Радев: Да не се бърза

Президентът Румен Радев, който не спира от месеци критиките си към правителството за действията им спрямо Северна Македония, коментира в сряда, че „предложението на френското председателство за решаване на проблемите с РС Македония и вдигане на българското вето върху началото на преговорите за нейното членство в ЕС е най-доброто досега“, но трябва да се прецизира двустранния протокол между двете държави.

„Нашите партньори от Европейския съюз вече осъзнават, че въпросът за отстояването на гражданските права не може да бъде само двустранен въпрос между България и Република Северна Македония, а трябва да бъде издигнат на ниво Европейски съюз“, каза Радев.

„Искам да призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в македонската конституция не е последната, а първата крачка по пътя на интеграцията“, добави Радев.

След като стана ясно съдържанието на френското предложение, основните фактори, които нагнетяваха напрежението, смениха тактиката си и вече залагат на коментари, че то е добро, но не трябва да се бърза.

Президентът повтори тезата си от последните дни, че Министерският съвет не трябва да се крие зад Народното събрание и добави, че се очакват ясни и отговорни решения от кабинета.

Преди седмица, в опит да се пресекат спекулациите за Северна Македония, МС реши парламентът да решава всички въпроси по темата, включително дали да отпадне или не ветото за начало на преговори на Скопие с ЕС.

„В този момент предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес като конкретни действия, като ясни механизми, срокове и измерими критерии“, коментира Радев.

Френското предложение и двустранният протокол

Френското ротационно председателство на ЕС се съобрази със София и вкара в преговорната рамка на Северна Македония българските изисквания.

По този начин ЕС става гарант за изпълнението им – нещо, което доскоро бе немислимо, тъй като страните членки не искаха да извеждат решаването на двустранни спорове на европейско ниво. В опит да се отблокира европейската интеграция на Западните Балкани, обаче, бе постигнат компромис.

В проекта на преговорната рамка са заложени и двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани между Скопие и София съгласно договора за добросъседство между двете държави от 2017 година.

По този протокол България и Северна Македония преговарят от месеци около т.нар. пакет „5+1“. Целта е той да съдържа правнообвързващи гаранции за изпълнение на поетите в Договора от 2017 година ангажименти. Преговорите бяха водени именно от министър Генчовска, която трябва и да подпише протокола.

Една от точките в пакета вече бе изпълнена от Северна Македония, която изпрати нота до ООН, в която уточнява, че името Северна Македония засяга само страната, а не и географската област. 

Протоколът трябва да съдържа и ангажимент македонските българи да бъдат записани наравно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в РСМ, и други. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Обратно в СССР: Рублата практически отново е неконвертируема

Regiona

Захарова с коментар за САЩ

Regiona

Заразата не спира! 187 нови случая в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.