ГЕРБ и ДПС, по идея на Пеевски, правят комисия за разследване на прехода

На извънреден брифинг, на който бяха подбрани само определени медии, ГЕРБ обяви вчера следобед, че ще предложи създаването на анкетна парламентарна комисия, която да изследва прехода и конкретно „обогатяването“ на определени хора. По-късно, около 21.00 ч., пресцентърът на ДПС разпространи съобщение, че БСП подкрепя идеята, защото комиисията е предложена от техния депутат Делян Пеевски. 

По-голямата част от брифинга обаче беше посветен на БСП, като партията на Бойко Борисов,

която е на власт вече близо 10 години, обвини социалистите за всички обществени неволи и за създаването на богатите хора в България.

Брифингът беше воден от депутатите Красимир Ципов, Тома Биков и Маноил Манев. „БСП да каже защо например през 2008 г. и 2013 г. са били опрощавани огромни загуби на групата на „Лукойл“, което е довело до неплащане на данъци за периоди от години напред“, каза още Ципов.

Комисията следва да обясни на обществото „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход“.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Дълги години Валентин Златев беше генерален директор на „Лукойл Нефтохим“ и управител на „Лукойл България. През април 2019 г. руските собственици на компаниите го отстраниха от тези му длъжности и го назначиха в надзора на двете дружества.

 Припомняме, че рафинерията „Лукойл Нефтохим“ винаги излиза на загуба, тъй като използва холандското си дружество майка за счетоводни операции. Ситуацията не се е променила през всички години на управлението на ГЕРБ, дори самият финансов министър Владислав Горанов многократно публично е признавал за тази ситуация, но никога не са предприемани действия в тази посока.

„ГЕРБ е на страната на държавата. Една от основните политически сили избра да е на страната на Божков, за нас този избор никога не е стоял. Г-жа Нинова, в желанието си да спечели лидерското място, въвлича цялата партия в сложна ситуация, защото ще плати политическа цена. Българските граждани много добре виждат и разбират кой се противопоставя на нерегламентираните отношения между сенчести бизнеси и политици“, добави Биков.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

По думите му „един от най-големите успехи на сегашния мандат е разтурването на бизнеса на Васил Божков“,

докато „БСП през годините често е ставала съучастник в практики, свързани с организираната престъпност“. Депутатите от ГЕРБ споменаха и

среща между Васил Божков, Корнелия Нинова и Валентин Златев, която била някак символ на паралелна държава.

Не станаха ясни обаче подробности за срещата.

Тримата съобщиха, че са научили от медиите за нея. Подобна информация се появи преди дни в жълти сайтове.

 • политика
 • ГЕРБ
 • БСП
 • преход
 • разследване

  Източник: 24novini.bg

  Свързани новини

  Борисов от границата: Миграционната вълна винаги е била близо

  Regiona

  Хиляди на опашка за ”сбогом” със Стефан Данаилов в Народния театър

  Regiona

  Горанов: Не знам защо Божков ми иска оставката

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.