ГЕРБ допуска “политически стерилен кабинет“ с третия мандат

ГЕРБ допуска реализацията на “политически стерилен кабинет”с третия мандат, в който няма да участват ярки политически фигури. Това стана ясно от коментарите на заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончевпред Нова тв. Според него този вариант е“екзотичен”, но не е толкова лош.

Преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира, че вижда най-голяма възможност за реализиране на правителство с третия мандат. При това положение обаче първият ход е в ръцете на президента, който трябва да реши на коя политическа сила да връчи мандата. Най-удобният вариант за реализацията на това, за което говори Томислав Дончев, е мандатът да бъде даден на “Български възход“

Според Дончев такъв кабинет трябва да се формира с участието на колкото повече партии с ясен списък от задачи и срок на годност.

“Един такъв модел може да не се окаже толкова лош“, каза Дончев.

По думите му между преобладаващата част от партиите трябва да има консенсус по отношение на това как да изглежда бюджета.

“Вижте разговорите вчера(с “Продължаваме промяната“). Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди. Как при тази ситуация да бъде внесен бюджет? Внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен“, каза Дончев.

Той обаче точни, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.

Според депутата от ГЕРБ най-лошият вариант е гледането на бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Той подчерта, че това не бива да се допуска – „партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари“.

Преди ден ГЕРБ и ПП постигнаха съгласие по много приоритети, но сериозно се разминаха за размера на икономиката през следващата година. Според ПП брутният вътрешен продукт на страната ще достигне 180 милиарда лева, което дава възможност за съставяне на държавен бюджет от около 70 милиарда лева, който да влезе в рамките на 3% бюджетен дефицит, но да изпълни своите социални функции.

ГЕРБ твърди, че БВП ще бъде много по-малък заради проблемите в световната икономика и подобен бюджет би вкарал страната в дългова спирала.

На този фон всички прогнози до този момент са, че България ще отбележи икономически растеж и през следващата година, макар и по-нисък от тазгодишния. Страната ще получи най-малко 2.7 милиарда лева за инвестиции от ЕС по Плана за възстановяване, които са равни на 1.5% от БВП.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Банките в САЩ заделят 4 млрд. долара за покриване на лоши заеми

Regiona

27 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

19 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.