ГЕРБ внесе предложение за пределна цена на бензина

ПГ ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента проекторешение за определяне на пределни цени на моторните горива. Това обяви на брифинг в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

От ГЕРБ предлагат пределна цена за литър гориво от 2,70 лв. Атанасова уточни, че предложението е за бензин А95, газьол и метан, а предложението за таван на цените да е за периода 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г.

„Има три основни причини за високата инфлация в България – цената на електроенергията, цената на газа и цената на горивата“. Това заяви на брифинг на ПГ на ГЕРБ-СДС народният представител Делян Добрев, предаде БГНЕС.

Добрев подчерта, че експерти, журналисти и неопозиционни партии повтарят това, което ПГ на ГЕРБ-СДС каза преди един месец, а именно, че потребителите надплащат с 1 лев повече за горива и това струва 3,5 милиарда лева на година.

„Очевидно е, че проблем има, очевидно е, че правителството не може, но и не иска да се справи с него“, смята Добрев. „Същото това правителство изнудваше Европейската комисия България да купува руски петрол“, заяви той. Добрев уточни, че българският потребител не е спечелил нищо от това, но добави, че е факт, че българският потребител е изгубил 3,5 милиарда лева, някой ги е взел.

„Ние предлагаме да задължим МС да спре тази кражба от горивата, да възстанови нормалната цена от 2,70 лева на бензина и на дизела, при положение, че ние купуваме руски петрол, който и миналата година, и зимата, и есента, и пролетта, и последните 12 месеца не е променил цената си“, каза още Добрев. „Защо, ако руският петрол не е променил цената си, производствените разходи са същите, акцизът е същият, ДДС-то е същото, защо горивата нараснаха с повече от 1,20 – 1,30 лева за последните 6 месеца само. Какъв е интересът на правителството да защитава „Лукойл“ и да защитава руския петрол? Защо твърдят, че когато купуваме руски газ финансираме войната в Украйна, когато купуваме руски петрол не финансираме войната в Украйна? Или като парите минават през швейцарски сметки това не е финансиране на войната в Украйна, а финансиране на някой друг“, заяви Делян Добрев.

Свързани новини

ЕМА одобри употребата на лекарството срещу коронавирус Paxlovid

vesito

Слабо земетресение по първи петли в Сандански

vesito

Убийцата на Божан застана пред съда, вместо в манастир се връща в затвора

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.