ГДБОП: Липсващите 60 млн. за АМ „Хемус“ накрая стигат до един обикновен човек

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ “Хемус“, накрая стигат до един обикновен човек, каза зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов пред бТВ.

“Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия и, който няма никаква строителна дейност.
 

“Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза Николов.

Той посочи, че “обикновеният човек“ на върха на “пирамидата“ не е бил задържан до момента.

Преди ден от МВР обясниха, че около 60 млн. лв., отпуснати авансово за строителството на лот 5 от магистрала „Хемус“, са били прехвърлени на кухи фирми и след това изтеглени в брой. Вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че че десетки милиони, отпуснати за строежа на магистрала „Хемус“, са минали през банка, свързана с Бойко Борисов и са изтекли в чужбина.

“Банката е установена по категоричен начин, но за момента ще запазим в тайна коя е тя“, каза Николов.

По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

“При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение“, каза Николов.

При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева.

“Не са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, каза Николов. 

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени.

Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари.

Николов коментира още, че категорично не става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори.

“Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, каза Николов.

По думите му унищожението на документите е спряно навреме.

 

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Лошо: 1301 новозаразени, в Благоевград-35

vesito

/Видео/ Борисов: Бюджетът е следизборен, за да има хора, които да работят и живеят в България

vesito

8 безработни се борят за едно работно място

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.