„Галъп“: Българите масово са срещу отстъпки за Северна Македония

Българите масово са срещу допускането на отстъпки към Северна Македония. Над 70% от тях смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не е толкова важно дали Северна Македония ще стане член на ЕС. На обратното мнение са 7.5%, а 21.4% се колебаят, показва социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни граждани.

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията със Северна Македония по-младите и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета.

Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата.

Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите анкетирани, хората с основно или по-ниско образование, както и анкетираните, определящите се като турци и роми.

В София, където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти – онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС, са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.

Сред електоратите на партиите има единодушие, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията „уреждането на отношенията е най-важно“.

Малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.

Съпоставката с ноември миналата година, когато този въпрос отново е бил зададен, показва, че е спаднал делът на колебаещите се. Година по-рано на същия въпрос 5,8% отговарят, че е най-важно Северна Македония да стане член на ЕС дори и отношенията ѝ с България да не са съвсем уредени, а 57.9% смятат, че уреждането на отношенията между двете държави е от първостепенно значение. Повече от една трета от запитаните (36,3%) обаче се колебаят между двете опции.

Сега делът на колебаещите се е много по-нисък.

На този фон служебният премиер Стефан Янев потвърди, че няма промяна в българската позиция за Северна Македония.

„Няма нещо, което обществеността да не знае“, заяви служебният премиер в отговор на парламентарен въпрос на „Има такъв народ“ във връзка с преговорите на Република Северна Македония /РСМ/ за членство в Европейския съюз по време на блицконтрола в Народното събрание.

„Това, което наблюдаваме, – медийният ентусиазъм, демонстриран от ръководители на чужда държава или демонстриран от чужди медии, не мисля, че трябва да го коментираме в дълбочина в българския парламент, защото от тази трибуна ние не можем да кажем на нашите колеги от съответните правителства какво и как да правят“, коментира Стефан Янев.

Той посочи, че позицията на България по отношение на РСМ и на целия регион на Западните Балкани е постоянна и неизменна. Нашата позиция е, че не само Република Северна Македония, но и Западните Балкани, като регион, заслужават своето европейско бъдеще, и България целенасочено през годините не само е декларирала, но и е давала своя принос в подготовката на тези държави в техния път към европейското бъдеще, посочи Янев.

По отношение на РСМ е факт, че имаме един подписан договор за добросъседство и сътрудничество през 2017 г. Нашите претенции като държава са, че РСМ не си изпълнява задълженията, отбеляза той.

Премиерът Стефан Янев посочи, че българската позиция е известна, публична, с т.нар. пет плюс една точки.

Това е схемата, по която могат да продължат разговорите, и се надяваме на добронамерено отношение от нашите колеги от РСМ, така че да се получи този необходим диалог, да се преодолеят различията, за да може да се даде дата за първата конференция и, съответно, да започнат преговорите на тази държава с ЕС, допълни той. 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Компаниите с най-големи загуби

Regiona

Ще върне ли „Върховният съд“ на Facebook акаунта на Доналд Тръмп

Regiona

Важно за хората с ТЕЛК! Решения ще се вземат без преглед на място

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.