Газохранилището в „Чирен“ вече се пълни

Газохранилището в „Чирен“ вече се пълни – на 20 април беше запълнено на 16.1%, а към 9 май вече е почти 20%. Това е добра новина – при тази несигурност трябва да имаме максимално резерви, особено от вносни енергийни източници.

Това коментира във „Фейсбук“ икономистът Георги Ангелов.

Да имаме резерв от газ и петролни продукти е дори по-важно от зърнен резерв, защото зърното си го произвеждаме (скоро очакваме нова реколта), а газ и петрол не произвеждаме.
Добре е, че „Чирен“ се пълни, но е още по-добре ако се пълни по-бързо. Това е възможно технически.

Техническият капацитет за нагнетяване е 34 GWh на ден, а в последните седмици се използва около една трета от него. Така че има възможност и за по-бързо пълнене на газохранилището и тя трябва да се използва.

Досега „Чирен“ се е разглеждало само като търговски резерв, който изглажда доставките и потреблението на газ през зимата.

В началото на миналата зима „Булгаргаз“ дори не напълни „Чирен“ догоре – в началото на отоплителния сезон хранилището беше пълно само на 75%. Чирен, обаче, става по-важен сега и може да се разглежда и като държавен резерв.

Затова и проектът за разширение на „Чирен“ трябва да се задвижи по-бързо, както и други възможни проекти за газохранилища в България.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

От днес започва Великият пост

vesito

Късметлия от Сливен спечели рекордния джакпот от 11,7 милиона лева

vesito

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.