В САЩ започна подземен експеримент за търсене на тъмна материя

В бивша златна мина на повече от километър и половина под земята, в титаниев резервоар с втечнен газ, учени започнаха експеримент в търсене на неоткрита досега тъмна материя, съобщи Асошиейтед прес, цитира БТА

Изследователите са убедени, че невидимата материя съставлява по-голямата част от масата на Вселената и без нея не бихме съществували, но все още не знаят какво представлява тя. Надпреварата за разгадаването на тази мистерия отвежда научен екип дълбоко под земята в Лийд, Южна Дакота, САЩ.

Това е фундаментален въпрос за учените, каза Кевин Леско, физик в Национална лаборатория Лорън Бъркли. „Какво е това невероятно място, на което живея? Засега 95 на сто от него е загадка“.

Идеята е, че близо километър и половина скали, гигантски резервоар, втори резервоар и най-чистата проба титан в света ще блокират почти всички космически лъчи и частици, които са около нас постоянно. Но според учените частиците тъмна материя могат да преодолеят всички тези препятствия. Те се надяват, че поне една частица ще проникне през втечнения ксенон във вътрешния резервоар и ще се сблъска с ядрото на газа като при удара на топки в билярда, разкривайки съществуването си със светлинен лъч, засечен от специално устройство.

Учени обявиха, че петгодишният проект на стойност 60 милиона щатски долара е започнал преди два месеца след забавяне заради пандемията от новия коронавирус. Досега устройството не е открило нищо. Поне не тъмна материя.

Според тях това е нормално. Устройството успешно филтрира преобладаващата част от радиацията, която са очаквали да блокира. „При търсенето на този рядък вид взаимодействие първата задача е да се освободим от всички обичайни източници на радиация, които биха повлияли на експеримента“, каза Картър Хол, физик от университета на Мериленд.

Ако изчисленията и теориите им са верни, учените очакват да видят само няколко свидетелства за съществуването на тъмна материя годишно. Екипът от 250 изследователи очаква, че ще получи 20 пъти повече данни в следващите няколко години.

Към времето на приключване на експеримента вероятността да е открита тъмна материя е „вероятно под 50 на сто, но повече от 10 на сто“, каза физикът Хю Липинкот, говорител на експеримента.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Риби денят няма да е толкова натоварен, колкото си го представяте, Дева днес е добре да не прекалявате в нищо, Водолей ще трябва да запретнете ръкави

bilyana

Украинска красавица си пожела Григор Димитров ( СНИМКИ)

vesito

Най-големите мъжки проблеми

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.