В Пиринско започват утре изследване с антигенни тестове за коронавирус на учители и непедагогически специалисти по училища

В понеделник ще стартира изследването с антигенни тестове за коронавирус на педагогическите и непедагогически специалисти по училища в Пиринско. Във връзка с това вчера от Регионалната здравна инспекция предоставиха на Регионалното управление на образованието тестовете, след което започна тяхното разпределяне по учебните заведения в областта.

В рамките на два дни /в четвъртък и петък/ специалисти от РЗИ обучаваха медицинските сестри от училищата и детските градини как да правят изследванията. За Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и съответните общини обученията се проведоха на място, а в РЗИ – Благоевград, разделени на групи от по 10 човека, инструкции получиха медицинските сестри от образователните институции в Благоевград, както и от Симитли. На самите обучения е уточнено, че на този етап – от понеделник, 25 януари, до 3 февруари, ще се тестват само работещите по училищата, а за детските градини и ясли ще се изчака, пише Струма бг.

„Тестовете не се правят заради имунизациите. Не това е целта. Целта е чрез тестването да се провери здравният статус на работещите в системата на образованието, преди на училище да се върнат учениците от 5 до 12 клас”, категорични са РЗИ специалистите.

Едно от най-важните неща е, че тестването е по желание, или ако някой не иска, не може да бъде заставен насила, увериха от РЗИ. Самият тест включва вземане на носов секрет, като технологията бе показана нагледно по време на обученията. Специфичното е, че няма точно определена граница, до която тампонът да се пъха последователно в двете ноздри, защото това зависи от индивидуалните характеристики на всеки. Затова медицински сестри коментираха, че трябва да действат много прецизно, така че да вземат необходимия секрет, но и да не наранят синусите на човека.

При самата процедура тестваният няма да сваля маската си, а само ще я дърпа под носа си и така медицинските лица ще бъдат защитени, още повече че ще работят и с лични предпазни средства. При следващата стъпка взетият секрет се втрива в епруветка с реактив, три капки се изсипват в т.нар. гнездо за пробата. Резултатите стават ясни в рамките на 15 мин., като при две черти тестът е положителен, при една – отрицателен, а при нито една е невалиден и трябва да се повтори.

Вчера сутринта антигенните тестове пристигнаха в РУО – Благоевград, а от там бяха разпределени за училищата в областта
Медицинските сестри трябва да си приготвят журнали, в който да вписват имената, ЕГН-то и тел. номер на всеки изследван. И тъй като резултатите от антигенните са приравнени с PCR тестове, при положителен резултат се предприемат всички мерки за карантина и лечение. Информират се изследваното лице и директорът на училището. Съответно ръководителят на образователната институция или друго длъжност лице попълва справка под формата на специално разработена таблица. До вечерта на същия ден, както увериха представители на РЗИ, информацията ще достигне до тях и далите положителен резултат се вкарват в национална система, като от следващия ден подлежат на карантина за Ковид-19.

Друг много важен момент е, че самите консумативи за теста – епруветката, тампонът… се водят опасни отпадъци и не могат просто така да се изхвърлят в някой кош в училище. Те трябва да се събират внимателно в торби или пък в отрязани пластмасови шишета. Ако училището няма сключен догор със специална фирма, извършваща обеззаразяване, опасните отпадъци трябва да се предадат в РЗИ.

След направената доставка вчера по обяд директори и представители на училища от областта взеха да пристигат в РУО – Благоевград, за да вземат определените им бройки тестове според направените заявки. По този повод началникът на отдел ОМДК /Организационно-методическа дейност и контрол/ Методи Попов коментира, че са осигурени достатъчен брой тестове за всички желаещи да се изследват. Той също потвърди и че както тестването, така и ваксинирането нямат задължителен характер.

В някои образователни институции желание да се тестват са изявили едва по 8 човека, в други по 10-12. Най-много тестове ще получат Езиковата и Математическата гимназия в Благоевград, където искат да се изследват общо 100 педагогически и непедагогически специалисти от двата колектива. Тестовете ще се правят на работните места, затова и учителите от прогимназиален и гимназиален етап, които в момента преподават онлайн, но желаят да се тестват, трябва да отидат до училището.

Свързани новини

Състезател на плувен клуб „GD SPORT“ стана шампион на България! Денислав Койков прослави Благоевград!

bilyana

Благоевградчанинът Боби Ваклинов стана баща

vyara

10 фирми се конкурират на търга за “L Opera” в Благоевград, вижте коя даде най-високата оферта…

vyara

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.