В ЕС са поставени над 200 милиона дози ваксини срещу коронавирус

Над 200 милиона дози ваксини срещу коронавирус са поставени в ЕС, показват изчисления на Франс прес. Близо 53 милиона европейци вече са изцяло ваксинирани. Най-малко 200 110 000 дози са инжектирани на около 148 милиона жители на общността – 33,2 на сто от населението на ЕС, сочат обобщени данни от официални източници към 08.30 ч. по Гринуич тази сутрин. Изцяло са ваксинирани най-малко 52,9 милиона души или 11,8 процента от населението. Малта се представя отлично с около 32,5 на сто изцяло имунизирано население и 64 процента с поне по една доза. България обаче се бави – едва 10,2 на сто от жителите й са получили една доза ваксина и само 6 на сто са ваксинирани напълно, отбелязва Франс прес. Във Франция 29,63 милиона дози са получили 20,66 милиона души – 30,6 на сто от населението. Сред тях ваксинираните изцяло са 9,13 милиона или 13,5 на сто от населението. Германия е инжектирала поне с по една доза 36,8 на сто от жителите си, а 11,1 процента са ваксинирани изцяло. За сравнение, най-малко една доза е поставена на над 47,7 процента от населението на САЩ, а изцяло имунизираните са 37,4 на сто. Поне една доза са получили около 54 на сто от британците, а почти 30 процента са приключили с ваксинационния процес. ЕС – ключов център на световното производство на ваксини, е изнесъл почти толкова дози, произведени на негова територия, колкото е запазил за себе си. Осъществил е доставки и за САЩ, също голям производител на такива препарати, но Щатите почти не изнасят, затова Брюксел отправя призиви за повече „реципрочност“. До момента ЕС е отхвърлил само една молба за износ – за доставка на ваксината, разработена от AstraZeneca, в Австралия.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Johnson & Johnson ще възобнови доставките на ваксината си за Европа след проверката

vesito

Проф. Георги Рачев: Много гръмотевични бури през май, започват след дни

vesito

Министър Вълчев: След Нова година, когато сезонните грипове се срещнат с коронавируса, е вероятно да се затварят училища

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.