В дупнишкото село Тополница пенсионерите започват деня с уиски и се радват на пенсии от по 900 лв

Дупнишкото село Тополница с 800 души по времето на соца се стопи на 100. Последното дете, родено в селото, е през 2008 година – 9-годишната Никол. Майка й, 39-годишната Величка Цветкова, е най-младият жител на селото. Повечето й съселяни са пенсионери от мината в Бобов дол, получават максималната пенсия от 910 лв. и живеят охолно.

Величка Цветкова работи като магазинер в хранителния магазин в селото. Ето какво разказа тя за живота на хората в Тополница: „В селото живеят само пенсионери от мината в Бобов дол, добре са финансово. Обичат да се глезят. Ежедневно магазинът се зарежда с банани, портокали, мандарини… всичко се изкупува. Сутрин всички минават през магазина да си купят пресен хляб, след това засядат на кафе. Някои след първото си кафе сутринта минават на уиски с чай, та чак до обяд. След което се прибират по домовете. На ден продавам по 30-ина бутилки уиски от 200 мл. Пенсионерите в селото не броят стотинките в портмонето си.

На голяма част децата им са се устроили в София и идват само през уикендите, а някои само през лятото. Аз сама направих детска площадка в центъра на селото. Тогава работех по временната заетост към кметството. От община Дупница дадоха металното съоръжение за детска катерушка, а аз ръчно изкопах дупките, сама излях бетона и ги циментирах. Моето дете е единственото в селото, но рядко играе на катерушката”, разказа Величка Цветкова.

Известно време тя е живяла в социалните жилища в Дупница заедно с детето си, но високият наем и месечните сметки за ток и вода са били непосилни за нея и се върнала в село Тополница, в полите на Рила планина. Пътят за селото се отклонява от гл. път Е-79 от Дяково и продължава навътре в планината, която през зимата при по-голям сняг е непроходима. Кметът на село Тополница Анани Ангарев, който с прекъсване управлява 3-ти мандат, разказа за времето, когато в селото са живели 800 души и е кипял живот:

„По времето на соца в с. Тополница живееха 800 души, в някогашното ТКЗС се отглеждаха 10 000 овце, имаше и мандра. В местното училище учеха по 150 деца, то беше продадено по времето, когато кмет на Дупница бе Атанас Янев. Имаше желание от шивашки бос да открие цех в селото, но не направи нищо. Средната възраст на хората в селото е 70 години, те не могат да обработват земите си са ги отдали под аренда на Йордан Костов-Джоко, който сее жито и им дава рента в пари и продукти, наел е около 3500 дка. Кметството в с. Тополница е с най-голямата сграда от всички села в община Дупница.

Свързани новини

Кметът на община Струмяни Емил Илиев награди победителите от „Шосейно изкачаване-Струмяни 2022“

vesito

Шофьори чакат по 10 минути на КПП „Антените“

vesito

Дупничанин падна от 7-ия етаж и загина при опит да премахне напукана мазилка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.