В Гърция, Румъния, Австрия, Германия и Чехия прясното мляко е по-евтино, отколкото у нас

3,54 лв. – това е средната цена на прясното мляко у нас в търговската мрежа. То е по-скъпо в сравнение със 7 европейски държави, сред които Гърция, Румъния, Австрия, Германия и Чехия, показа проверка на bTV.

На този фон държавата отчита два пъти по-висок оборот на млечните продукти на фирма „Ел Би Булгарикум“. Преди месец цените бяха свалени с 30%.

В магазините на Централния кооперативен съюз в София, Пловдив, Ловеч вече са доставени млечните продукти с нови цени на държавната компания. Потребителите са доволни, че харчат по-малко за мляко, сирене и кашкавал. От Кооперативния съюз уверяват, че цените са под средните за страната, но не за сметка на качеството на стоките.

Проверка на bTV в държавния сайт foodprice.bg, който следи цените на храните от малката потребителска кошница, показва, че прясното мляко е поевтиняло само с 1 стотинка за последните 2 седмици – от 3,55 на 3,54 лв.

Оказва, че в България млякото е най-скъпо за последните 14 дни. Според данните от държавния сайт в Германия е с 1 лев по-евтино, а в Хърватия литър прясно мляко излиза най-евтино.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Христо Иванов: Френското предложение за РСМ е изключително добро за България

Regiona

Земеделското министерство с важна новина за фермерските стопанства

Regiona

София е много вероятно да има „син кмет“, според шефа на „Маркет линкс“

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.