В Благоевград отбелязаха 140 години от рождението на Тодор Александров

Благоевградската общественост отбеляза 140 години от рождението на Тодор Александров. Цветя и венци бяха положени пред бюст – паметника на българския революционер и водач на ВМОРО.

„Нaй-дoбрият нaчин дa пoчeтeм пaмeттa нa вeликия вoдaч нa ВМРO e кaтo прoдължим дa вярвaмe, дa ce бoрим и дa рaбoтим зa тoвa, зa кoeтo тe ce бoрихa и кoeтo ни зaвeщaхa – oбeдинeниeтo нa eдиннaтa, цeлoкупнa нeдeлимa бългaрcкa нaция“, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 година в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева.
След Първата световна война той е виден деец на македонската емиграция в България. Представител е на Щипското братство на Учредителния събор на Съюза на македонските емигрантски организации, проведен в София от 22 до 25 ноември 1918 година.

След края на Първата световна война, през 1919 година Александров заедно с генерал Александър Протогеров, Петър Чаулев и Коце Ципушев, възстановява ВМРО. В изключително сложната обстановка на вътрешни борби и отчаяние Тодор Александров успява да възстанови структурите на организацията и се издига като неин ръководител с голям авторитет сред бежанците в България и населението във Вардарска Македония.

Свързани новини

Времето днес: Предимно облачно, валежите спират

vesito

Лидерът на ГЕРБ Благоевград инж. Росица Димитрова и съветници положиха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий

vesito

Страховита гледка! Бездомникът Бойко от Благоевград пренощува върху кашони на парапет на пощата в Благоевград. Опасен ли е в дни на изолация и карантина!?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.