В благоевградските болници леглова база има, но лекари няма, джипитата също са изморени, вчера са издадени 100 направления за безплатно изследване за Ковид-19 от РЗИ

На около 100 човека вчера са издадени направления за безплатно изследване за Ковид-19 от РЗИ – Благоевград, съобщи директорът д-р Калоян Калоянов.

„Никой не е върнат, идват хора от цялата област, които са контактни с лица с доказана коронаинфекция или такива със симптоматика, които са получили зелен талон от специалист или общопрактикуващ лекар”, обясни д-р Калоянов.

Припомняме, че заради ограничен лимит РЗИ – Благоевград спря за един ден направленията, след което поднови издаването им. Благоевградска област продължава да е в „червената зона“ с голям брой заразени.

Последните данни за новозаразени в област Благоевград са 109 случая, сочи Националния информационен портал.

На този етап не се налага разкриване на нови Ковид отделения в благоевградските болници. Леглова база има, но лекари няма.

По повод варианта за подсилване на болниците със студенти, които се обучават за медицински сестри във Факултета за обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ, който бе предложен като решение за преодоляване на кадровата криза от Областния оперативен щаб при визитата на здравния министър проф. Костадин Ангелов, вече е проведена среща между областния управител Бисер Михайлов и ректора на ЮЗУ проф. Борислав Юруков.

„Колко от студентите ще започнат работа като болногледачи, не мога да кажа, защото това е доброволен акт”, добави шефът на РЗИ д-р Калоянов.

В болницата „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев са изявили желание да започнат работа двама лекари специализанти, заяви управителят д-р Петър Филибев.

„Проведох разговор с тях, като едната изрази готовност да започне веднага работа в болницата, а другата – след Нова година. Процесът с кадрите е труден, не очаквам бърз резултат, но нещата ще станат”, увери болничният шеф д-р Филибев.

На този етап не се налага да бъдат разкрити нови 10 легла в Ковид отделенията на гоцеделчевската болница, тъй като засега има свободни. 45 са хоспитализираните пациенти с коронавирус. Възрастен човек, който е бил в интензивното отделение, е загубил битката с болестта и е починал.

Здравният министър отправи призив и към лекарите от доболничната помощ, специалисти и общопрактикуващи да подпомогнат колегите си от болниците, които са безкрайно изтощени, а много от тях и заразени.

Каква е настройката на джипитата попитахме д-р Дафина Тачова, която е председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Благоевград.

„Призивът на здравния министър беше насочен към лекарите специалисти от доболничната помощ, а не към общопрактикуващите лекари.

Джипитата също са изморени. Ежедневно преглеждаме десетки пациенти и консултираме болни с коронавирус, макар да не се водим на „първа линия“.

При нас също има много заразени колеги, които са на домашно лечение и продължават да консултират пациентите си”, заяви д-р Дафина Тачова.

Източник: в „Струма“

Свързани новини

Арестуваха две 18 -годишни момичета от Петрич, спипаха ги с дрога

bilyana

/Видео/ Монтират измервателна станция, която 24 часа да предава онлайн какво е замърсяването на въздуха в района на “Биотец Рубин”

vesito

Локо Пд отмъкна от Спортика благоевградската Меси!

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.