Вътрешният министър: Не може да се говори за отвличане на 12-годишния Александър (Обновена)

В момента не можем да говорим за отвличане и няма данни, които да сочат за това, но ще проверим всички версии. Това обяви в неделя в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод откриването на 12-годишния Александър от Перник. По думите му състоянието на детето отговаря на това да е пребивавало в гората през тези дни. Преди ден стана ясно, че Александър, който изчезна на 11 ноември, е намерен жив в местността Червена могила край Радомир. Това е станало около 14:30 часа в събота.

Детето бе намерено от двама доброволци – Милко Михалков и Веселин Георгиев от местен клуб по делта и парапланеризъм. Детето бе откарано в „Пирогов“ в София, за да бъде прегледано. Първите резултати от прегледите показали, че момчето е в добро състояние.

Малкият Александър бе намерен часове след като баща му обяви награда от 100 000 лева за намирането на детето.

Демерджиев коментира още в неделя, че децата с този тип аутизъм са способни да търсят и намират храна, включително и в гората, но посочи, че ще бъдат изследвани обстоятелствата до категоричния извод дали детето се е лутало в гората, държано е някъде или е било отвлечено.

Психолози ще работят с Александър, за да се разбере какво се е случило с него през тези дни. Мястото, където е било намерено детето, е и много труднодостъпно, отбеляза министърът. Този сектор е бил сред разпределените за претърсване от сформираните от МВР екипи с участието на планински спасители и алпинисти.

„Бяхме стигнали до извода, че детето се движи точно в тази посока“, допълни той.

Министърът благодари на стотиците полицаи и хилядите граждани, които се включиха в издирването на детето. Той призова родителите на деца с такива проблеми да използват съвременни технически средства като джипиес в дрешките им. Този път успяхме и имаме повод за радост, но невинаги ще е така, каза още Демерджиев. 

Няма сведения от бащата на 12 годишния Александър от Перник да е искан откуп. Той е съобщил, че няма конфликтни отношения с никого, към него и членове на семейството му не са отправяни заплахи, обяви в неделя говорителят на Окръжна прокуратура – Перник прокурор Албена Стоилова. 

“Краят на издирването не значи край на разследването”, заяви още говорителят на Окръжна прокуратура – Перник прокурор Албена Стоилова, цитирана от БТА. По думите ѝ разследването ще продължи, за да се установи дали Сашко е станал жертва на престъпление. Работи се по всички възможни версии, изключена е само една – тази за най-тежкото посегателство спрямо живота.

По първоначални данни на мястото, където е открит Александър, не са открити следи, вещи и предмети на друго лице. Днес ще бъде извършен детайлен оглед. Ще бъдат разпитани и доброволците, които са го намерили.

Момчето все още не е успяло да говори.

“На по-късен етап, когато състоянието на детето позволява, с помощта на специалисти и в присъствието на бащата ще се опитаме да получим някакви сведения за случилото се”, каза Стоилова.

Предстои да бъде възложена съдебномедицинска експертиза. Вчера детето е било освидетелствано от органа на разследването в присъствието на бащата, иззети са дрехите, с които е било намерено. Те са същите, с които се е загубило. Ще се търсят следи по тялото и по дрехите. За момента не са констатирани следи от насилие.

“Очакваме медиците да определят степента на дехидратация на организма, на охлаждане, евентуално получени увреждания, дали състоянието на Александър отговаря на такъв дълъг престой на открито без намеса на друго лице”, заявиха от прокуратурата.

В прокуратурата и при органа на разследването не са получавани сигнали за местонахождението на Александър, каза още Стоилова. Тя посочи също, че майката има нагласа да дойде след приключване на издирването.

Александър изчезна на 11 ноември в местната планина Голо бърдо и бе открит вчера в труднодостъпна местност край радомирското село Червена могила.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Заразата отстъпва: 23 нови случая на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Проф. Тодор Танев: Възможно е да има нулева учебна година

vesito

Природният газ поевтиня в Европа, но поскъпна у нас

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.