Върховният съд позволи на Гергов да овладее напълно Пловдивския панаир

С изключително спорно решение Върховният административен съд (ВАС) позволи на кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ) и пловдивския бизнесмен Георги Гергов да завършат сделката за Пловдивския панаир. ВАС обезсили решение на варненския съд, което досега се явяваше единствената пречка за продажбата на акциите в панаира на фирмата на Гергов – „Пълдин туринвест“.

 

Сделката е важна за Гергов, защото така той би придобил пълен контрол върху атрактивния имот в широкия център на Пловдив, който евентуално може да се застрои. За част от терена община Пловдив направи вече градоустройствени промени.

В момента Георги Гергов държи 50.3% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери са държавата чрез Министерството на икономиката и „Пълдин туринвест“ АД. Ако сделката с община Варна бъде финализирана, Гергов вече ще притежава 79.3% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решения. Сега за това са необходими три четвърти от капитала и държавата все още може да го блокира.

 

Как се стигна дотук?

 

Сагата с акциите на община Варна в Пловдивския панаир, които тя получи безвъзмездно от държавата, се точи от пролетта на 2017 година. Тогава Варненският общински съвет взе решение за безвъзмездно прехвърляне на своя дял от 29% в Пловдивския панаир обратно на държавата. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обаче не изпълни това решение на градския парламент, въпреки че то влезе в сила.

 

Изненадващо, четири години по-късно, на 10 декември 2021 година Общинския съвет на Варна отмени решението си за връщане на акциите на панаира на държавата. Това решение позволяваше на кмета да прехвърли акции на Георги Гергов. Решението бе взето с гласовете на ГЕРБ, БЗНС- Александър Стамболийски, ВМРО, ДПС и двама независимите съветници.

 

Областният управител атакува веднага това решение в съда. Първоинстанционният съд посочи, че общинските съветници не могат да отменят влязлото в сила решение за връщане на акциите на държавата, което кметът просто е отказал да изпълни.

 

Решението на върховния съд

 

Според съдебния състав на ВАС обаче общинарите могат да си правят каквото си поискат с имотите на града, нямат никаква отговорност пред обществото, могат да не си изпълняват влезли в сила решения и никой не може да се жали от това в съда.

 

„Решенията на Общинския съвет-Варна, оспорени от областния управител, не представляват индивидуални административни актове, тъй като не са издадени при осъществяването на управленска дейност, с прилагането на властнически правомощия, характерни за публичноправните отношения. При отсъствието на тези белези, решенията на общинския съвет не могат да бъдат подлагани на контрол за законосъобразност по реда, по който се оспорват административните актове“, се казва в решението.

 

Според ВАС въпросното волеизявление имат гражданскоправен характер, поради което административният съд не е бил компетентен изобщо да произнася и да блокира сделката. Това означава, че за ВАС общинският съвет не е обвързан със задължението да изпълнява своите собствени решение и да ги променя, въпреки закона.

 

Докладчикът по делото е изразил несъгласието си с тезата на другите двама съдии. Решението на ВАС е окончателно.

 

Сага с 15-годишна история

 

Сагата с „Международен панаир Пловдив“ АД се точи от времето на тройната коалиция – 2007 г., след като контролираното от Георги Гергов дружество „Пълдин туринвест“ успя да придобие чрез скрита приватизация почти без пари 50.36% от капитала на панаира.

 

Десетина години по-късно – през 2017 г., вторият кабинет на Бойко Борисов даде на общините Варна и Пловдив останалите акции на държавата в Пловдивския панаир. Община Варна получи 29%, а Пловдив – 20.63%.

 

Това беше определено от депутата от ГЕРБ и поддръжник на Бойко Борисов Спас Гърневски като „обира на века“ за Пловдив. Премиерът размисли и нареди двете общини да върнат акциите. Община Пловдив го направи, но община Варна забрави, въпреки взетото решение на Общинския съвет от май 2017 г.

 

Странното решение на второто правителство на Борисов най-вероятно беше свързано със сделката за т.нар. варненска „Дупка“, която по-късно общината изкупи от Гергов. Официално Портних се аргументира, че ще прави на мястото ѝ изнесена панаирна палата и във Варна.

 

През лятото на 2021 г. Георги Гергов прави предложение на общинарите – община Варна да апортира акциите си в „Международен панаир Пловдив“ в „Пълдинт туринвест“, в което той държи контролният пакет. Кметът Иван Портних внася искане за апортиране на акциите срещу 16 милиона лева, но то е оттеглено по искане на икономическия министър.

 

На 10 декември 2021 г. за втори път внася искането си и то вече е одобрено от 28 съветници в 51-местния Общински съвет с аргумента, че е по-добре общината да вземе 16 милиона лева.

 

След това решение варненският граждански активист и бивш депутат от ДБ Стела Николова сезира прокуратурата с искане за проверка дали не е проявена безстопанственост по отношение на собствеността в Пловдивския панаир. Няма официална информация от държавното обвинение какво е направило по подадени сигнал.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Куба: Да гласуваш с краката си

Regiona

Партията на Софиянски се коалира с “Български възход“

Regiona

Нови 133 случая на Covid-19 за денонощие

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.