Върховният съд отряза частните интереси от контрола на “Капитан Андреево“

Върховният административен съд окончателно отхвърли искането на частната фирма “Евролаб 2011“, която протестираше решението на държавата да изпрати свои служители за контрол на влизащите от Турция плодове и зеленчуци, научи Mediapool.

Преди месец към медиите изтече запис на разговор между сегашния шеф на агенцията по безопаност на храните Христо Даскалов и бившия Пламен Моллов . От него се чува как Моллов обяснява, че са му дали „едни документи“ да ги предаде на Даскалов. 

Шефът на БАБХ разчете това като предложение за корупция и сигнализира прокуратурата. Моллов категорично отрича и обяснява, че ставало дума за някакво обучение на служители, за което обаче не се разбира от изтеклия запис. Бившият шеф на БАБХ се опитва да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо нередно..

“Виж, това е, това не само го казвам, знам, че там нямат общо с тия Таки-Маки и т.н.. Да знаеш просто.“, казва Моллов.

По това време премиерът Кирил Петков, Христо Даскалов и депутати от управляващата коалиция разказват за стотиците милиони левове пропуснати ползи на държавата от контрола на “Капитан Андреево“

Разследване на Bird.bg описа връзките на фирмата със стари лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки и приближеният до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързаният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, за когото „Капитал“ прави връзка с бивши общински служители от ГЕРБ.

Самият собственик на фирмата “Евролаб 2011“ Васил Димитров вече отрече да познава споменатите лица.

В продължение на повече от 10 години приходите от фитосанитарния контрол на границата с Турция са отивали в частната лаборатория „Евролаб 2011“, която е собственост на фирмата „Интерпред Еврологистик“. Фирмата получава право да извършва фитосанитарен контрол по времето когато министър на земеделието е Мирослав Найденов през 2012 г. Самият Найденов обяснява, че заповедта е подписана от него заместник.

Големият удар на фирмата е наемането на помещенията на БАБХ на граничния пункт за 10 години, което реално я превръща в незаобиколим фактор.

В самото началото на тази година БАБХ сключва нов договор за наем на помещенията на „Капитан Андреево“ уж с нова фирма – „Евролаб 2011“. Собственикът на новата фирма обаче е свързан със старата – Васил Димитров е бил служител в „Интерпред Еврологистик“. Пред бТВ Димитров каза, че се е отделил от другото дружество, защото има договори за представителство с 400 турски фирми.

Новият управител на БАБХ Христо Даскалов обаче решава да върне контрола в ръцете на държавата и разпорежда контрола върху идващата от Турция стока да се прави в държавна лаборатория. Резултатът е, че държавата започва да получава на седмица по милион лева приходи, а хванатите продукти със завишени количества нитради и пестициди се увеличават четирикратно.

“Евролаб 2011“ обаче не се отказва и завежда редица дела. Едно от тях е заведено пред Хасковския административен съд и е с искане за прекратяване на действията на служители на БАБХ на “Капитан Андреево“. Фирмата казва, че държавата незаконо взима проби от внасяните на нейна територия стоки.

Фирмата твърди, че само тя е оператор на граничния контрол, а държавата не може да се меси, като прави физическото отделяне на представителни извадки от въвеждани в ЕС стоки.

Върховният административен съд обяснява на фирмата, че положението е точно ообраното. Фирмите, които са оператори на внасяните животни и други стоки, са длъжни да оказва съдействие на държавните органи по контрола.

“ Задължението на операторите е да предоставят достъп до стоките, които се въвеждат в ЕС. В случая видно от представените по делото доказателства, че служители на “Евролаб 2011“ присъстват при извършването на проверките от служителите на БАБХ, т. е. до стоките е осигурен достъп и е осигурено присъствието на оператора“, се казва в решението на ВАС.Съдът допълва, че вземането на пробите е задължение и правомощие на служителите на БАБХ, в качеството му на контролен орган. Съдебното определение на ВАС е окончателно.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Втори сме по песимизъм в света

vesito

Проф. Кантарджиев: При контакт с болен от коронавирус с вариант „Делта“ няма начин да не се разболееш

vesito

България влезе в топ 10 по смъртност от COVID-19 в света

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.