Все повече работа у дома: Един от шест офиса остава празен

Всеки един от шест офиса в столицата са останали празни през миналата година. Това показва проучване на имотния пазар в сегмента на една от големите консултантски фирми у нас, предава „Монитор“.

Общата площ на офисите на пазара в момента е малко над 2 240 000 кв. м, като от тях незаети са близо 377 000 кв. м. Едновременно се наблюдава и значителен спад в строителната активност в отговор на свитото търсене от страна на наемателите и сериозния ръст в цените на строителните материали. В по-дългосрочен план това е предпоставка за възстановяване на баланса между търсене и предлагане особено в първокласния сегмент на офис пазара, смятат от Cushman&Wakefield Forton.

Общият обем на завършени офис площи през 2021 г. достига 155 700 кв. м, като последното тримесечие носи едва 12 900 кв.м. При липса на подписани наемни договори в хода на строителството и увеличени експлоатационни разходи част от инвеститорите решават да отложат завършването на проектите си за 2022 г.

В процес на изграждане към момента са 190 355 кв. м, което е най-ниският обем у нас за последните пет години.

 

Нетното усвояване, което отразява разликата между заети и освободени площи за даден период, остава ниско – 15 976 кв. м през последното тримесечие на 2021 г.

Сред по-значимите наемни сделки за периода се открояват тази на Coca Cola за 9350 кв. м в Garitage Park и подновяването на договора на Huawei в Megapark на 1650 кв. м.

Обемът на наетите офис площи в София през 2021 г. нараства с 43% на годишна база. Общо 153 991 кв. м са усвоените пространства за периода на фона на 107 382 кв. м в пандемичната 2020 г. Въпреки позитивния тренд нивата са все още далеч от 2019 г., когато наети в столицата са 175 832 кв. м, сочи докладът на консултантската компания.

Само през последното тримесечие на 2021 г. са наети или подновени договорите за 46 328 кв. м, но към момента сме все още далеч от стабилизиране на пазара спрямо нивата отпреди пандемията. Основни двигатели на сделките са консолидирането на площи и преместването на наематели, а делът на експанзиите остава сравнително малък.

Компаниите продължават да търсят оптимизация на работните си пространства и същевременно преоформят офисите си в синхрон с новите модели на работа. Нараства интересът към гъвкавите работни пространства, като заетостта на тези площи продължава да се увеличава.

Много компании наемат места в споделени офиси като част от хибридния модел на работа, наложил се през последната година.

Продължава и миграцията на фирми към офиси от по-висок клас. Това поставя под натиск по-старите сгради с по-неблагоприятни локации.

На този фон наемите запазват стабилни през четвъртото тримесечие на 2021 г. Към края на периода те остават 15 евро/кв. м в централните бизнес райони и 12-14 евро/кв. м по протежение на главните булеварди.

Под натиск са цените в по-ниския сегмент офис площи. Нивата на възвращаемост при първокласните активи също се запазват стабилни – 7.5%.

Свързани новини

Тежка остава ситуацията край Белица

vesito

818 са новите случаи на коронавирус, 26% са положителните тестове

Regiona

Почина треньорът по биатлон Георги Джолев

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.