Връщат децата на училище от сряда с тест за COVID

Учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население, ако всички деца се тестват с антигенни тестове два пъти в седмично – в понеделник и четвъртък, на място в училище.

Това гласи нова заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. В нея е записано, че децата може да се върнат от 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки. Освен това в нея не е посочено дали ще се отнася само за децата от начален курс, както беше обявено, или за всички ученици. Решението за това щяло да взима Министерството на образованието и науката.

Според разписаното от Кацаров се допуска присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

За учителите и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако лицата не притежават зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието. При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Служебният просветен министър Николай Денков уточни, че става дума само за начален етап и те могат да се върнат в клас най-рано в сряда, ако бъдат доставени тестовете.

Проф. Маргарита Апостолова от БАН: Брой антитела може да послужат за зелен сертификат

При преболедувалите и ваксинираните се активира клетъчният имунитет

Проф. Апостолова обясни, че е важно да се реши по какъв начин се определят тези антитела и ще се смятат за положителни.

Хората с антитела, които са преболедували, но не фигурират в Единната информационна система, могат да бъдат изследвани в сертифицирани лаборатории за антитела и ако ги имат, да получат също зелен сертификат. Това мнение изрази проф. Маргарита Апостолова от БАН – Института по Молекулярна биология.
Пред БНР тя поясни, че вече има общоприета мерна единица, включително и в европейската общност, която показва над какво ниво тези антитела се смятат за положителни.

По думите и е важно да се реши по какъв начин да се определят тези антитела – с измерване на общи антитела, или с измерване на неутрализиращи антитела, или с измерване на клетъчен имунитет – чрез неинвазивен метод – вземане на периферна кръв – да се изиска определянето на тези антитела.

“Но има проблем, че тези антитела могат да получат и при първа игла ваксина. И това може да откаже хората да си поставят втората доза. Но пък тогава няма да получат зелен сертификат за пълен ваксинационен курс.

Иначе ваксинираните също могат да се заразяват, те могат да заразяват и други хора, а също и вече е известно, че един много малък процент и след двете дози не образуват антитела”, поясни още ученият.

Това касае и хората, които са преболедували, те може да се без антитела, но пък имат т. нар. зелен сертификат, допълни проф. Апостолова.

Източник: Труд

Свързани новини

Кипър има потенциал да замени Русия в доставките на газ за Европа

Regiona

165 новозаразени в Благоевградска област

vesito

270 са новите случаи на Covid-19 у нас, 26 в Благоевград

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.