Временно въвеждат данък богатство

Испанското правителство реши жителите, чието богатство надхвърля 3 млн. EUR, да бъдат обложени с нов данък върху богатството през 2023 и 2024 г. Очаква се той да засегне 23 000 души, или 0,01% от данъкоплатците.

Испанският министър на финансите Мария Хесус Монтеро нарече временния данък „солидарност“. Тя каза, че хората с активи от 3-5 млн. EUR ще бъдат облагани с 1,7%, докато тези с лично богатство от 5-10 млн. EUR ще бъдат облагани с 2,1%. Лицата с нетна стойност над 10 млн. EUR ще плащат 3,5%.

Данъкът е част от поредица корекции, планирани за предстоящия бюджет на Испания, които имат за цел да облекчат трудностите, причинени от необузданата инфлация и рязко растящите цени на енергията.

Правителството също така планира да увеличи ставката на данъка върху доходите от 26% на 27% за хората, които печелят над 200 000 EUR.

Данъкът върху капиталовите печалби върху доход над 300 000 EUR ще се повиши до 28%, увеличение с 2 процентни пункта.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Времето днес, прогноза за вторник, 28 ноември

vesito

Кирил Ананиев: Работим по нова компенсация от 25 ст. за литър гориво

vesito

България си взе последно сбогом с Татяна Лолова

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.