Внимание! Бум на измами в нета, кражба на лични данни чрез фалшиви обяви

Голяма част от ежедневието на хората заради пандемията премина в онлайн среда – работа, обучение, пазаруване, плащане на сметки, търсене на работа. Логично в онлайн средата се прехвърлиха и част от престъпленията. Експерти сигнализират за бум на измамите в нета.

Наблюдава се рязък скок при различните компютърни престъпления – кражба на лични данни чрез фалшиви обяви или фишинг, търговия на стоки през „огледални“ сайтове и др.

Измамници събират лични данни и банкови сметки на българи през фалшиви обяви за работа в известна пловдивска фирма, пише TrafficNews. Жертви на схемата станаха млади хора, които кандидатствали в транспортната компания „Next Logistic“ – дружество с утвърдена репутация и сериозна история.

Схемата била разкрита, когато кандидати за работа започнали да звънят в офиса на компанията за повече подробности. „Първо решихме, че е станало някакво объркване, но след като няколко човека се свързаха с нас с идентични въпроси, разбрахме, че се касае за някаква измама“ , разказва директорът на „Next Logistic“ Васил Боснешки.

Въпросните кандидати съобщили, че са кандидатствали по обяви в сайта Rabota.bg. Те предоставили на компанията и кореспонденцията, която са водили с „бъдещия си работодател“. Обявите в са публикувани в сайтовете Rabota.bg и са за позиции на офис служители с атрактивна заплата от 1500 до 2 000 лева.

Изискванията към кандидата са сравнително ниски, трябва да има завършено средно образование и да владее английски. Васил Боснешки е подал сигнал в Икономическа полиция.

Оказва се, че това далеч не е единственият случай. От началото на годината само в Пловдив са засечени над 20 случая на компютърни измами.

Голяма компания, продаваща хранителни добавки и козметика, е установила че неизвестни лица са направили „огледален сайт“ с логото и информацията на техния корпоративен сайт и са започнали да продават стоки през него.

Има засечени случаи на фишинг, когато с фалшиви мейли, дублиращи мейлите на големи компании се събират лични данни, банкови сметки и пр.

С личните данни могат да бъдат теглени бързи кредити, да се фалшифицират лични документи, или пък се ползват за създаване на акаунти в сайтове на онлайн залагания. Във всички случаи човекът, предоставил личните си данни, може да се окаже длъжник или в даден момент да установи, че се издирва за извършено престъпление в чужбина.

Разследването на подобни случаи е изключително трудно, тъй като извършителите обикновено регистрират фалшивите платформи или обяви, скрити зад фиктивни имена или адреси в чужбина.

Свързани новини

63 са новите случаи на заразени с COVID-19 у нас през изминалото денонощие, в Благоевград – 5

bilyana

Земетресение край Своге

vesito

/Видео/ ГЕРБ и ОП остават до редовните избори, но след „огромен ремонт на кабинета“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.