ВиК – Благоевград с позиция във връзка с постъпили сигнали, касаещи качеството на питейната вода в с. Струмяни

Във връзка с постъпили сигнали, касаещи качеството на питейната вода в с. Струмяни, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград уведомява жителите на населеното място, че дружеството осъществява постоянен и стриктен контрол върху водата, предназначена за питейно-битови нужди и към настоящия момент няма констатирани отклонения от нормите.
„Водоснабдяване и канализация“ – ЕООД – Благоевград разработва Годишна програма за мониторинг на питейната вода по зони на водоснабдяване, съгласно изискванията на Наредба №9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (посл. изм. и доп. ДВ. бр. 6 от 16 януари 2018 г.). Програмата и нейното изпълнение се съгласуват и контролират от РЗИ – Благоевград.
Мониторингът на водата, предназначена за питейно-битови нужди, се осъществява в акредитирана Изпитвателна лаборатория за питейни и отпадъчни води, като се извършват физикохимичен анализ, микробиологичен анализ, както и анализ по радиологични показатели.
Възможно е по време на режимно водоподаване, в следствие на често спиране/пускане на водата, водата във водопроводната мрежа да се аерира (побелява), но това не променя нейното качество.
Тъй като водоизточникът на място е повърхностен, според законовите изисквания, собственикът на актива (Община Струмяни) следва да изгради Пречиствателна станция за питейни води. Към момента обаче подобно съоръжение няма, поради което „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград експлоатира системата във вида в който е предадена на дружеството през 2019 г.

Свързани новини

Зам. областният на Благоевград Иван Стоянов е новия лидер на ВМРО

bilyana

Тъжна вест! Почина жената, блъсната от лек автомобил пред полицията в Благоевград

vesito

Жители от кв. „Освобождение“ с директна молба до ОбС! 4 писма изпратили  до община Благоевград и проблемът им не е решен. Жалват се за липса на улици, на ток, наводнения…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.