Вижте листовката за ваксината на „Модерна“

Здравното министерство публикува подробна информация за ваксината на Moderna срещу COVID-19, която ще бъде доставена в България.

По-рано стана ясно, че първата доставка от 2400 дози на ваксината ще пристигне у нас на 13 януари. Американската компания уведоми представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор.

От листовката става ясно, че препаратът се разпространява под наименованието COVID-19 Vaccine Moderna инжекционна дисперсия иРНК COVID-19 Vaccine Moderna (нуклеозидно модифицирана).

В характеристиките на ваксината пише, че COVID-19 VaccineModerna е предназначена за активна имунизация за превенция на COVID-19, причинен от SARS-CoV-2, при лица на18 и повечегодини. COVID-19 VaccineModerna се прилага като курс от две дози (0,5ml всяка). Препоръчва се втората доза да се приложи 28 дни след първата доза.

Ваксинацията трябва да се отложи при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция. Наличието на лека инфекция и/или леко повишена температура не трябва да забавя ваксинацията.

Най-често съобщаваните нежелани реакции са болка на мястото на инжектиране (92%), умора (70%), главоболие (64,7%), миалгия (61,5%), артралгия (46,4%), втрисане (45,4%), гадене/повръщане (23%), аксиларно подуване/болезненост (19,8%), треска (15,5%), подуване на мястото на инжектиране (14,7%) и зачервяване (10%). Нежеланите реакции обикновено са леки или умерени по интензитет и отшумяват за няколко дни след ваксинацията. Малко по-ниска честота на събития на реактогенност се свързва с по-голяма възраст.

Като цяло някои нежелани реакции се срещат по-често в по-младите възрастови групи: честотата на аксиларно подуване/болезненост, умора, главоболие, миалгия, артралгия, втрисане, гадене/повръщане и повишена температура е по-висока при хора на възраст от 18 до < 65 години отколкото при тези на възраст 65години и повече. По-често се съобщават локални и системни нежелани реакции след доза 2 отколкото след доза 1, пише още в характеристиката на ваксината.

С пълната информация от листовката и кратка характеристика на ваксината срещу COVID-19, произведена от Moderna, може да се запознаете тук.

Свързани новини

България може да получи от ЕК до 1820 дози от ваксината срещу маймунска шарка

Regiona

Премиерът Бойко Борисов в Разлог: В този мандат сме дали 2,4 млрд.лева за образованието

bilyana

Коронавирус в Благоевград! Пак 3-ма новозаразени

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.