Вижте една любопитна история през Втората световна война отпреди 79 години

Едва ли има много хора по света,които знаят къде се намира красивото градче Брукингс, окръг Къри,югозападната част на щата Орегон, САЩ. То носи името на Джон Е. Брукингс, президент на Brookings Lumber and Box Company/Брукингс Лъмбър енд Бокс Къмпани/, която основава града през 1908 г. В градчето,разположено живописно на тихоокеанското крайбрежие в района на реката Четко/Chetko River/ с основен поминък дърводобивни дейности и корабоплавателен местен център днес живеят 6440 души,предимно пенсионери.

На 11 март 2011г. в световните новини за регистрираното най-силно катастрофално земетресение/ с магнитуд 9-та степен/ в историята на Япония,последвано от ужасяващо цунами се писа и за пристанището на Брукингс. Повредено от приливните вълни на японското цунами с щети,оценени на 25 до 30 милиона долара.

Реката Четко/Chetko River/ Brookings

Но преди 79 години името на Япония отново е намесено в историята на градчето.След атака от японците, сутринта на 3 юни 1942 на Датското пристанище на Алеутските острови,близо до Аляска, на 9 септември същата година, планината Емили, близо до Брукингс, става първото място в континенталната част на САЩ, което претърпява въздушна бомбардировка по време на война.

Дата: сряда, 3 юни 1942 г.

Място: Датско пристанище, алеутци, Аляска, САЩ

Фотограф: Неизвестен

Запалителни седемдесет и пет килограмови фосфорни бомби са хвърлени от японски хидроплан/ хидросамолет E14Y1 (в някои източници, наречен „Yokosuka/Йокосука“ – от името на производителя),преобразуван в свръхлек бомбардировач.Американското име на този самолет е Glen, изстрелян от подводница -самолетоносач тип I-25 под командването на капитан 3-ти ранг Мейджи Тагами. Според военни експерти набегът на територията на Съединените щати всъщност е бил тестов полет на японската армия, за да се установи възможността за бомбардиране със запалителни бомби на вражеска територия и е целял започване на масивни пожари в гъстите гори на тихоокеанския северозапад на САЩ.

Пилотът на хидроплана е офицерът Нобуо Фуджита, който хвърля запалителните бомби на Уилър Ридж на планината Емили,като подпалва горски пожари. Смелият Фуджита лети отново с втори бомбардировъчен самолет три седмици по-късно, използвайки за ориентация носа Blanco Light като маяк. След 90 минути полет на изток от нос Бланко той хвърля бомбите си и след това се спасява, като по случайност намира своята подводница-самолетоносач в океана. Японците,когато разбират за това решават да се откажат от използването на корабни самолети за бомбардиране на САЩ, докато не се създаде по-усъвършенствана навигационна система.

Американските военноморски сили – миноносци от бреговата охрана реагират на удара със закъснение – търсят I-25 цяла нощ,но подводницата успява да се измъкне безнаказано. Фуджита успял да се върне обратно на самолетоносача, но никога не забравя какво е направил.През 1962-а година приема покана на градските власти на Брукингс да го посети, като японското правителство получава уверения, че няма да бъде съден като военен престъпник.Фуджита настоявал да получи прошка от града и в знак на покаяние,мир и приятелство донесъл като дар на Брукингс,семейния самурайски меч на 400-годишна възраст. Посрещнат бил като приятел и вместо унижения получил ключа на града.

В отговор на благородното помирение ветеранът заплатил също разходите на трима тийнейджъри да посетят Япония, както и платил 1000 долара на местна библиотека в Брукингс за книги. Нобуо също се заел да засажда дървета, за да помогне за възстановяването на гората, запалването на която е причинил.

Нобуо Фуджита направил още три посещения до града и малко преди да почине през 1997-а година, той става почетен гражданин на Брукингс.

На следващата година дошла и дъщеря му, за да изпълни последното му желание – да разпръсне праха му там, където е хвърлил бомбите!

Днес, ако посетите градчето Брукингс, можете да видите самурайският меч, дарен от смелият пилот Нобуо Фуджита, изложен в Обществената библиотека на общността Chetco, където до експоната има надпис: „Единственият противник, който бомбардира САЩ от въздуха“.

*За тази интересна история ни информира известният български футуролог, адвокат Цветан Цветанов,който я открива във военни източници.

*През 2018 г. в интервюта, публикувани досега в медиите, като например Прогноза: До 10 години ще има война за вода, адвокат Цветанов твърдо предвиди появата на „виртуалния“ човек на планетата, виртуалния начин на живот и общуването онлайн, които днес се налагат по целия свят.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Азис се раздели с най-скъпото си (СНИМКИ)

Regiona

Рецепта на деня: Желирана салата

Regiona

Най-големите любовни грешки на Девите

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.