/Видео/ Тежката артилерия на ОбС се включва в битката с ковид ! Съветника д-р Павлин Янкулски : Само твърда ръка и диктатура ще решат трагичната ситуация с корона вируса !
Вечерен час за ученици, изследвания по домове, доставка на храни и медикаменти за самотни и болни!

Кирил Илиев от ГЕРБ предлага да се закупи уред за плазма!

След като кмета Румен Томов преди 9 месеца не включи институцията Общински съвет в кризисният щаб, сега Томов клекна и прие поканата на общинските съветници да присъства активно на заседания на ново сформирана комисия от представители на общински съвет.

Общински съвет Благоевград се включва в битката с Ковид 19 в областния център на Пиринско със сформиране на комисия с представители на всички партии в местния парламент. Решението бе взето по искане на съветника д-р Павлин Янкулски, който вчера на сесията на Обс, за втори път апелира колегите си в местния парламент да се включат активно в управлвние на кризата.“Проблемът е много голям и изключително сериозен. През март, когато за първи път поставих въпроса, не срещнах разбиране и се надявам сега това да се случи. Трябва да направим нещо, да мислим как да се организираме и с какво да помогнем на болниците, защото вече няма лекари, които да обгрижват болните. Разберете ,това е важно, а не дали заведенията работят до 22 или 23 часа. Положението е драматично, защото вече болестта се разпостранява дифузно“, каза д-р Янкулски. Той предложи спешно да се сформира комисия към Обс, да се обособи отворена линия за финансиране от общинския бюджет, през която да се насочват средства за спешни нужди. „Ще се допитаме до медицинските управители какво най-много им трябва, колегата Кирил Илиев предложи да се закупи уред за плазма, но вероятно има и други спешни и важни за лечението на Ковид-19 мерки, които да предприемем. В града трябва да наложим диктатура, да се спазва стриктно всичко, разпоредено от специалистите, за да овладеем положението!“, категоречен бе д-р Янкулски. Аналогичното си предложение от март припомни и съветничката-медсестра Мария Гошева. Тя припомни идеята си за лечение на пациентите в домашни условия, за които не се налага хоспитализация, но е необходимо да им се правят съответните изледвания. „Можем да насочим средства за реализация, още повече че лаборатории сами го предлагат като вариант, а общината да организира целия процес. Става въпрос за спасяване на човешки животи! Можем да помогнем и с психологическа помощ за овладяване на тревожното състояние на много хора с консултации по телефона, общината разполага с достатъчно психолози, които да правят това. Нека помислим сериозно как да осъществим тези дейности“, призова М.Гошева.
Кметът Р. Томов отбеляза, че основният проблем в момента в лечебните заведения е недостигът на медицински кадри заради увеличаващият се брой на болни лекари и медицински персонал. Съветникът Исмет Узунов насочи вниманието в друга посока, свързана с Ковид – общуването сред учениците. „Въпреки въведеното дистанционно обучение всяка вечер около 21 часа виждам на тумби около 10-15 деца. Ефектът от неприсъствени занятия е нулев. Предлагам да се въведе вечерен час за учениците – 21ч., както това направиха други общини в региона. Това не е ограничаване на права, а спасяване на животи!“, апелира И. Узунов.
Д-р Пандев също призова Обс да се намеси по-активно за преодоляване на кризата, като се допита до ръководителите на здравни заведения, директора на РЗИ и джипитата, и заедно с кризисния щаб да се предприемат ефективни действия. Веселин Христов също се включи с идея за възстановяване на инициативата да се пазарува на болните, но от Общинска администрация признаха, че общината няма ресурс за тази услуга, а и няма желаещи да я извършват от опасения да не се заразят.
„Имайте предвид, че паниката сред хората в момента е огромна и доброволци е трудно, почти невъзможно да се намерят“, заяви кметът. По предложение на Павлин Янкулски и групата на ДПС  се реши Обс да направи своя независима комисия за справяне с пандемията, която да работи тясно с щаба и всички институции до излизане от кризата. Тя ще е с представители от всички партии в Обс, които да дават различни идеи предвид тежкото отражение на епидемията във всички сфери. Тази комисия ще се сформира до дни и първото заседене се свиква спешно още през следващата седмица. Както „Струма“ писа, в Общинския кризисен щаб, който се оглавява от кмета Р.Томов, няма нито един представител на Общинския съвет, въпреки че сред съветниците има лекари и други специалисти, които могат да са от полза в кризата.

Свързани новини

Посланикът на република Сърбия доц.д-р Желко Йович и почетният консул на Република Казахстан в България Митко Солаков на работна среща с председателя на ОбС Благоевград- Андон Тодоров

vesito

Евродепутат Андрей Новаков за отпуснатите 17 млн. лв. за Благоевградска област: Премиерът  Борисов успява да откликва на проблемите на общините

vesito

Променят движението по улица в Дупница

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.