/Видео/ Предизборната кампания на Р.Томов върви с пълна пара! Дал ли е разрешение да се строи в ромската махала или си затваря очите?

Още преди 6г. Апелативна прокуратура алармира, че при високи води на р. Струма областният център на Пиринско може да бъде залят и да се стигне до човешки жертви, незаконното строителство обаче продължава…

Масивни двуетажни къщи като гъби са изникнали в Малкото дере на Благоевград, което тръгва под Кръста и минава през ромската махала. Те се виждат като на длан от района на зоопарка и розариума. През последните години махалата завзема нови територии, като се разширява в тази посока, и вече в района се е оформил цял квартал. Тревожен сигнал с видео на новите масивни постройки пусна вчера в социалната мрежа известният психиатър д-р Ангелина Кожухарова, която от години ежедневно прави трекинг по маршрута към Кръста.

„Винаги в този район ходя с маска заради задушливата миризма от горене на гуми и подобни отровни материали, дори в дни като днешния, в които температурата е 8-10 и повече градуса. Няколко пъти съм звъняла на тел.112, но полицаите не смеят да влязат в махалата и чакат на входа. И това се повтаря.“, разказа д-р Кожухарова и продължи: „Но това е друга тема. Обикновено като минавам покраи дерето, гледам да не се обръщам, защото е тъжна картина. И сега, като видях тези нови къщи на по 2-3 етажа, просто онемях! Нагоре пълзят и не знам нито кой им е дал разрешение, нито с какви пари са направени. Заснех и пуснах видеото заради незаконното строителство, каквото предполагам, че се случва там. Учудвам се от скоростта, с която са построени, защото преди 1 год., тези нови къщи ги нямаше там! Навремето настанилите се в дерето ползваха незаконно вода от преливника отгоре без водомер. Бяха го разбили и течеше като водопад, тогава също снимах. От ВиК го затвориха, но живеещите там се бяха включили от друг преливник в района на Кръста, от който имаше малък чучур. И там водното дружество запечата незаконния водопровод и сега не знам от къде взимат вода. А боклуците си изхвърлят в дерето и то е побеляло!“, разказа известният психиатър.

Както „Струма“ писа, още през октомври 2014г. Софийската апелативна прокуратура излезе с доклад, в който алармира, че в Благоевград може да се стигне до човешки жертви при високи води на реката, а два от най- критичните участъци са Голямото дере, което минава през града по протежение на 500м. със сравнително голям водосбор, и Малкото дере, което минава през помската махала. Водите на двете дерета са заустени чрез закрития стоманобетонов тръбопровод в река Благоевградска Бистрица, а под земята те се сливат в границата на ромската махала. Там има много незаконни къщи, липсва канализация и ако реката прелее, жилищата ще бъдат отнесени и ще загинат хора, предупредиха от прокуратурата, основавайки се на проверка, направена от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“, и на анализ, който обхващаше състоянието високорисковите участъци около реките Струма и Места в Югозападна България.

Софийската апелативна прокуратура прехвърли отговорността на местната власт в лицето на областният управител и кмета на Благоевград със задължение Окръжна прокуратура да следи дали са взети мерки и какви по предотвратяване на евентуална трагедия.

Година и половина след доклада на прокуратурата, през март 2016г., тогавашният кмет Атанас Камбитов обяви, че се подготвя събарянето на всички незаконни постройки в ромската махала. „Законът е такъв и трябва да се спазва от всички“, категоричен бе тогавашния градоначалник и съобщи, че общината е направила преглед на всички незаконни постройки в ромския квартал.

До края на мандата си обаче Камбитов така и не изпълни заканата да въведе ред в ромската махала и да приложи закона към всички граждани на общината с еднаква сила. А незаконното строителство в ромската махала в Благоевград продължава с още по- бързи темпове под носа на властта.

Източник: в. Струма

Свързани новини

Ресторанти и хотели остават затворени за Великден в Банско

desi

Ето какво време ни очаква днес

vesito

/18+/ Благоевградският модел Алекс Петканова нажежи страстите до червено

vyara

2 коментара

На Гошо майка му 08.12.2020 13:20 at 13:20

Пълни глупости! През 2017 за първи път се разходи в зоопарка от повече от 10 години и тези къщи бяха там още тогава! Май сега Камбитов като го няма да ви плаща да си мълчите се е намерило друг да ви плаща да пишете тъпотии. Защо не отидете да питате хората, който живеят покрай махалата и ще ви кажат точно от кога са тези незаконни строежи. И естествено, че са незаконни. 2 години правя нов ПУП и проект на място в село покрай Бл-д. Успях да си го взема чак след като Р. Томов встъпи в длъжност. Не можете да си представите общинарите по времето на Камбитов за какви измислици ме връщаха. Евтиноплатени сейрджий… Пишете истински новини, а селски клюки…

0

0
Отговори
На Гошо майка му 08.12.2020 13:22 at 13:22

А и вие знаете ли къде се намира р. Струма и къде се намира Махалата….

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.