/Видео/ ОбС реши: Ясен Попвасилев временно ще управлява Благоевград

Ясен Попвасилев  временно ще изпълнява длъжността кмет на Благоевград. Това се решиха днес местните парламентаристи на извънредна сесия на ОбС.

Попвасилев беше избран за временен кмет с 33 гласа „за“ и 6 „въздържали се“, като  единствено се въздържаха от гласуване съветниците от групата на ГЕРБ. Иван Ризов предложи Ясен Попвасилев да заеме длъжностите на Томов.

Не се прие искане на групата на БСП да се изчака решението на Административен съд, по искане на Румен Томов да се стопира изпълнението на решението на ОИК за отстраняването му от поста.

Преди гласуването председателят на ОИК Мартин Бусаров съобщи за разпореждане на съда, което му е връчено още рано тази сутрин, но обясни, че днес административно дело няма да има. Самото дело е свързано с жалба на кмета, свързано с решението на ОИК за отстраняването му.

В края на заседанието председателят на ОбС Андон Тодоров пожела на Ясен Попвасилев да спазва законите и да работи за жителите на Благоевград.

„Не мога да оставя община Благоевград в безтегловност, много жители на общината чакат преписки, подписване на документи, които са важни за тях. Така че ние избрахме временен кмет до провеждането на частичните избори“, коментира председателят на ОбС Андон Тодоров.

„Докато съм тук ще спазваме законите“, заяви още той.

Местните парламентаристи трябваше да избират между някой от четиримата заместник-кметове, които са още Любен Милев, зам.-кмет по обществен ред, сигурност и спорт,  инж. Василиса Павлова, зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности, инж. Евгени Терзиев, зам.-кмет по строителството и Ясен Попвасилев, зам.-кмет по икономика и финанси.

До извънредната сесия на Общински съвет – Благоевград се стигна, след като на 28 април ОИК – Благоевград предсрочно прекрати пълномощията на Румен Томов. Около шест месеца след встъпването му в длъжност той бе отстранен от поста заради нарушения на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Предстои издаване на указ от президента Румен Радев, който трябва да определи дата за нови местни избори за кмет на община Благоевград. До тогава тя ще бъде управлявана от  Попвасилев.

 

 

Свързани новини

Доказаха още един случай на короновирус в Благоевград

vesito

Основен проблем за Благоевград е напът да бъде разрешен!

vesito

Благоевград си връща водата! След разкритие  и сигнал на Андон Тодоров, вр.и.д.кмет Ясен Попвасилев внесе в съда иск за прекратяване на договора с „Езерец“ за минералната вода

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.