/Видео/ Нито крачка назад! Ансамбъл Пирин в стачна готовност! Благоевград плътно зад тях! ГЕРБ и други политически формации с твърда подкрепа!

ГЕРБ- Благоевград застава категорично зад състава на ансамбъл „Пирин“.
„В подадената жалба от ансамбъла е видно, че те са увеличил изявите си в пъти. Преди 9 години, когато ГЕРБ дойде на власт, заварихме ансамбъла в окаяно състояние, не беше напускал България от 20 години и то по това време беше със същият ръководител, който в момента назначи Томов. Онзи, от който го взехме ансамбъла „мъртъв“. Той беше превърнал два от концертите в чалготека. Какво променят?“, остро коментира един от лидерите на ГЕРБ Красимир Роячки за ИА „Региона“.

Той допълни, още че това са хора отдали живота си на ансамбъл „Пирин“, хора, които работят на минимална заплата и ако се махнат няколко артисти и със състава е свършено.

„Трябва да стане ясно, че това са хора на изкуството и на всички ни е ясно, че лицето на Благоевград е ансамбъл „Пирин“. Защо се предприема махане на ръководни личности? Да не би състава да няма изяви? Да не работят? Всички виждаме, че страницата им е изпълнена с постове от множество концерти и инициативи. Вече съм убеден, че целта е да се затрие ансамбъла“, категоричен е Роячки.

Вчера почти всички политически формации в общински съвет заявиха твърда подкрепа към културната институция донесла много слава за нашият роден град.

С подписка и готовност да излязат на протест, над 50 % от екипа на ансамбъл „Пирин“ застават в защита на хореографа си Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, 46 артисти са декларирали категоричната си позиция, че под ръководството на двамата специалисти съставът е постигнал художествено ниво, което е конкурентно и адекватно на европейската и световна сцена.
Подписката на танцьори, музиканти и певици е провокирана от очакваното представяне на новия главен художествен ръководител на ансамбъла Петьо Кръстев, който го ръководи в продължение на няколко години като вр.и.д и сам напусна през 2018г. заради научна работа в София, а сега се върна след спечелен конкурс. Притесненията на състава са, че хореографът и диригента били притискани от кметския екип да напуснат заради категорично поставено условие от П. Кръстев, че си идва със свой екип.

Протестиращите срещу опитите ръководителите им да бъдат остранени от екипа на „Пирин“ декларират готовност дори да напуснат състава, ако не бъдат чути, и заявяват намерението си да провокират обществен дебат и подкрепа от съгражданите си и от Министерство на културата в лицето на министъра. Те са си направили подробна справка за концертната дейност на ансамбъл „Пирин“ в годините, когато той е бил ръководен от напусналия гл. художествен ръководител Денислав Кехайов, когато са работили със заплашените от отстраняване преки ръководители М. Димитров и Ст. Добрев.

Източник: В.“Струма“

 

 

Свързани новини

Зов за помощ: Да помогнем на един млад мъж да проходи

bilyana

От последните минути! Пожар в благоевградското село Селище

bilyana

Ужас! Психично болен, въоръжен с нож преследва жители на цял квартал

bilyana

1 коментар

Адекватен 14.11.2020 13:03 at 13:03

Не превръщайте, ансамбъла в политическо оръжие, давайте мнения ако сте компетентни по темата! Ясно се вижда, че не сте! Популяризирате личностни мнения,които явно са Ви удобни, което е в разрез със ОБЩЕСТВЕНА институция! Не мътете водата, рано или късно, всичко ще стане прозрачно!

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.