/Видео/ Немската телевизия ZDF с шокираш репортаж за България и пепелта, която се рее над град близо до Благоевград. Чуждите хора ни съжаляват,че избиваме децата си
Граждантие гневени: Изгарянето на отпадъци води до рак. Ние дишаме всичко това

„Немската телевизия ZDF с репортаж за изгарянето на отпадъци в България.В новинарската емисия на телевизията от 7 февруари се съобщава за регулациите, нелегалния внос и изгарянето на отпадъци в България.

Немците подхождат самокритично към проблема, като акцентират, че са водещи в генерирането на отпадъци в Европа и именно заради значителните количества боклук, които европейските държави генерират, се търсят вратички за задграничен транспорт на отпадъци.
По този начин страни с високи нива на корупция и слаб контрол стават жертва на заплетения бизнес с отпадъци. Дава се пример, как България внася и изгаря нелегално боклуци от Италия. Изгарянето на отпадъци е основна практика в Европа и е част от законодателството на ЕС, но българските ТЕЦ не са на необходимото ниво и не могат да гарантират безопасно изгаряне. Основно се акцентира на ТЕЦ Бобов дол и пепелта, която се рее над града.“

Чуждите хора ни съжаляват, че избиваме децата си, представете си!
Когато децата в Бобов дол играят навън, ръцете им се цапат с пепел от ТЕЦ Бобов дол, а въздухът мирише на сажди.

„Тук нямаме чист въздух, дишаме отрова, този прахоляк е наясякъде. Може би трябва да се махнем, тук не е здравословно за децата „, коментират жители.
Пепелта идва от тази ТЕЦ-а, която освен въглища изгаря и пластмаса.

Складират ги, смесват ги с въглища и ги изгарят, а после ние дишаме всичко това, коментират други.
Според природо защитници това е най-замърсяващата ТЕЦ на Балканите. Изгарянето на отпадъци е легално само при спазване на европейските стандарти. Според природозащитници липсва контрол, поради това съдят собствениците на ТЕЦ Бобов дол.

Филтрите, които са поставени, са за въглища, а не за изгаряне на отпадъци, казва жителка на Бобов дол.
Отпадъците са главно от Италия и се изгарят в различни ТЕЦ в България. Става въпрос за пари.
За собствениците на ТЕЦ е по изгодно да изгорят отпадъците, понеже получават допълнителни средства за това, коментира Данита Саричинова.

Изгарянето на отпадъци е добър бизнес за всички участници. България все по-често е цел за внос на отпадъци.Тук това е сравнително лесно и без строг контрол. Това нелегално депо с тонове италиански електрически отпадъци е такъв пример.

Според местният инспектор по околната среда се складират все повече чуждестранни отпадъци. Има доста вратички, коментира Георги Караиванов.
– Намесена ли е корупция?
– Да, корупцията е навсякъде, казва той.
Нито МОСВ, нито собствениците не ТЕЦ Бобов дол се съгласиха на интервю с нас.

Граждантие на Бобов дол са разгневени.ТЕЦ-а осигурявал дълго време работата им, сега вреди на живота им.

Изгарянето на отпадъци води до рак.Ние дишаме всичко това. Това е престъпление, споделя Васил Васев.

Президентът на България свали доверието си от управляващите, като изгарянето на отпадъци е една от причините, но това е само символично действие.

Главният проблем си остава, комините продължават да ръсят сажди, а децата в Бобов дол играят в пепелта.

Свързани новини

ДАНС и прокуратура влезе в Екоминистерсвото в София

vesito

/Видео/ ГЕРБ и ОП остават до редовните избори, но след „огромен ремонт на кабинета“

vesito

Меле в Покровник! 37-годшен с разбит череп е с опасност за живота

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.