/Видео/ На тържествена сесия! Председателят на ОбС Андон Тодоров удостои посмъртно със званието “Почетен гражданин” на Благоевград доц. Атанас Дафинов, удостоиха бивши градоначалници на града с почетен знак

Председателят на ОбС Андон Тодоров вдигна всички на крака в знак на почит към героите и откри тържествената сесия по повод 108-ата годишнина от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Тържественото събитие започна с химна на България в зала „22-и септември“ в Благоевград в присъствието на митрополит Серафим, отци от благоевградския храм и много гости.
В словото си председателят на ОбС Андон Тодоров припомни историческите събития от 5-ти октомври 1912 година и отправи пожелания към благоевградчани. Слово отправи и кметът Румен Томов.

Андон Тодоров удостои посмъртно със званието “Почетен гражданин” на Благоевград доц. Атанас Дафинов. Отличието бе връчено на брат му Георги Дафинов.

Бившит кметове на Благоевград бяха удостоени с почетен знак на общината. В залата лично отличията си получиха Лазар Причкапов и инж. Захари Донев, а Костадин Паскалев, Елиана Масева и Атанас Камбитов не дойдоха .

Общинският съветник от групата на ПП ГЕРБ Кирил Илиев също поздрави присъстващите в зала „22-и Септември“, както и всички жители на Благоевград за празника. „Днес почитаме не само свободата, но и паметта на героите, които я извоюваха. Свободата се извоюва веднъж, но се отстоява всеки ден”, каза Илиев

„На 5 октомври е извоювана нашата свобода, затова трябва да помним и да не забравяме уроците на историята, най-важният от който е да помним миналото, защото без него нямаме бъдеще”, заяви в слово и съветникът от БСП Владимир Пандев.

Павлин Янкулски от партия „Алтернатива за българско възраждане” използва възможността не само да поздрави благоевградчани за празника, но също така призова своите колеги да дарят средства и да се отпусне субсидия в помощ на болната преподавателка Гергана Деренцева от ПГИ“Иван Илиев“. Поздрав по повод празника отправи и Иван Ризов от групата на ВМРО
Връчени бяха и стипендиите „5 октомври”, които се присъждат на деца с изявени дарби и отличия от различни национални олимпиади и състезания. Тя се дава в продължение на 12 месеца и е на стойност 100 лв. месечно.

Стипендия получиха: Денислав Койков, ученик в СУ „Св. Климент Охридски” – Благоевград, Владислав Цветков, ученик в Професионална гимназия по икономика – Благоевград, Стефани Василева, ученичка в Национална хуманитарна гимназия и Калина Захариева, също ученичка в Национална хуманитарна гимназия, Николай Ангелов, ученик в ОУ „Христо Ботев”, Димитър Лазаров, ученик в Професионална математическа гимназия, Антонио Георгиев, ученик в Професионална математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов”, Александра Механджийска, ученичка в Национална хуманитарна гимназия – Благоевград, Петя Стойчева, ученичка в 5 СУ „Георги Измирлиев” – Благоевград, Боян Георгиев, ученик в 5 СУ „Георги Измирлиев” – Благоевград.

Музикален поздрав към присъстващите отправиха от ФТА „Пиринска китка“.

 

 

 

Свързани новини

Андон Тодоров: С покривни фотоволтаични системи, ще стопим сметките за ток и вредните емисии, с Индустриалната зона – и безработицата

vesito

Екоинспекцията в Благоевград отбелязва Световния ден на водата

vesito

Честит празник! Богоявленски ритуал в четири квартала на град Петрич

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.