/Видео/ За първи път! Извънредно заседание на ОбС при засилени мерки! Съветниците събират лични средства за подпомагане на болницата в Благоевград
Местните парламентаристи отпуснаха парични помощи на 30 души в тежко положение

Общинските съветници в Благоевград ще събират лични средства за подпомагане на МБАЛ Благоевград. Парите ще се събират в специална кутия и ще бъдат в помощ за най-необходимото за лечението на болните. Това  обяви председателят Андон Тодоров по предложение на няколко групи   по време на извънредната сесия в зала“Яворов“, която премина  със засилени мерки за здравето и безопасността на съветниците. Всички съветници бяха с маски и ръкавици и на разстояние един от друг.

С маска на уста Веселин Христов от БСП положи клетва и влезе в местния парламент на мястото на най-новия зам.-кмет в Благоевград Любен Милев.

Съветниците попълниха състава на постоянните комисии към Общинския съвет в Благоевград

Важна точка бе свързана с депото, което ще обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Решено беше да не се допуска депонирането на отпадъци извън 5-те общини. Съветник се поинтересува защо не се задължава всяка община да сключи договор с фирма „Унитрейд“. От ръководството на общината обясниха, че всяка община ще сключи договор с определената фирма. Депонирането на отпадъци в една клетка струва 24 млн. лева и не е удачно да  се допускат други общини да ползват депото.

Съветници коментират, че не е уместно  да се провеждат сесии по този начин, а би било по добре да се провеждат онлайн или с физическо неприсъствие. Председателят на  ОбС Андон Тодоров обаче  нахока съветниците и обясни, че е хубаво, когато пращат  имейли да ги отварят и да са наясно какви са изискванията за провеждане на заседания  при извънредно положение. Той обясни, че в момента много общини не са спрели заседанията, и то при не такива мерки, каквито се взеха при сегашното заседание.

„Много моля да не се създава излишно напрежение, а да си четат имейлите. ЗМСА не се отменят със закона за извънредното положение”, коментира Тодоров и допълни, че на сесията трябва да са легитимирани решения.

Съветниците дадоха разрешение и за отпускане на еднократни помощи на 30 души, които се намират в тежко положение. Помощите са в диапазона от 200 до 5000 лв. в зависимост от ситуацията като таванът е 5 000 лв.

Преди това съветникът Гергана Янчева предложи на няколко души да бъде увеличена помощта от

100 на 200 лев предвид усложнената обстановка  в страната, но решението й не се прие. Мария

Гоцева предложи да се върне за преразглеждане помощта на двама души, но й нейното предложение не беше прието.

Свързани новини

ОбС реши: Кметът Румен Томов гласува “въздържал се” за излизането на Струмяни и Петрич от ВиК Асоциацията

vesito

С богата програма Община Сандански ще отбележи Деня на независимостта на България

bilyana

Още един клуб е кандидат за благоевградчанина Николай Бодуров

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.