/Видео/ Дават по 150 лева за всеки пенсионер за следващите 3 месеца 

Социално-икономическите мерки са за над 2 млрд. лева

  • Увеличават с месец извънредната обстановка
  • Намалят на 9 % ДДС за случайните превози, виното и бирата

По 50 лева за пенсионерите у нас през следващите три поредни месеца, което ще струва на бюджета 317 млн. лева. Това са част от социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с кризата. Те бяха представени от премиера Бойко Борисов, заедно с представители на коалиционните партньори. Така от казаното става ясно, че следващите 3 месеца пенсионерите ще вземат общо 150 лева, като става дума за над 2,6 млн. пенсионери. Той разясни, общият пакет с мерки е на стойност над 2 млрд. лева, като 1, 63 млрд. лева отиват за социалният пакет, а 731 млн. лева – за икономическия.

Ще има увеличаване на разходите с 30 % за персонал на органите, които са натоварени с действия за овладяване на пандемията, както и повече разходи за извънреден труд – 92 млн.лева. „Средствата са предвидени за структури от Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, НЗОК, НОИ и други“, заяви Борисов.

Увеличаване на стандартите по делигираните от държавата дейности – образование, домове за възрастни и дневни центрове за деца, което ще струва 26 млн лева. За личните асистенти пък ще се дадат 122 млн.лева. Наред с това ще има и увеличават се средствата за субсидии на лечебните заведения, както и увеличават се и разходите за медицинска и дентална помощ.

От 9 на 12 лева пък ще се увеличи обезщетението за безработица, каза Борисов. Ще има пари и за творците на свободна практика за проекти – 15 млн.лева.

Медицинските специалисти  на първа линия , които се борят с коронавируса ще продължат да получават по 1000 лева. Това ще коства на бюджета 67 млн.лева до края на годината.

За туроператорите за чартърните полети ще има държавна субсидия за 35 евро за всяка седалка. И това ще важи само за плети над 100 места. Общата сума на мярката е над 55 млн. лева.  355 млн.лева отива за инфраструктурни проекти. МВР пък ще получи за съдебни експертизи 3 млн.лева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък ще придвижи в НС и предложението за намаляване на 9 % ДДС за случайните превози. Туризмът молил и за 9 % и за виното и бирата. Днес щяло да се входира и до петък да мине през НС.

„Ползваме мазнинките, които има държавният бюджет“, каза Борисов. По думите му транспортният Росен Желязков предложил таксиметровите фирми да се освободят от такси. Това щяло да коства около 5 млн.лева.

Симеонов пък представи още една мярка. По молба на бранша у нас ще се допускат туристи с отрицателни PCR тестове, взети 72 часа предварително, като това ще важи за Молдова, Северна Македония.

Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. По върховенството на закона има ВСС. Както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да се развиват тези решения. Това очакват огромната част от хората, които не са на протеста, каза Борисов.

В края на август щяло да е ясно как се върви бюджета. Приходите към юни са с над 20 млн . лева повече, каза Борисов.

Ние ще удължим още с 1 месец извънредната обстановка. поясни премиерът.

По думите му сме втори в ЕС по най-нисък дефицит. ЕС отчело над 8 % спад на БВП като цяло за съюза. Целта е да се минимизират всички щети, които следват в секторите.  „Ваксина би помогнала много“, каза Борисов.

Туризмът в Европа пък със сигурност губел над трилион евро. Съжалявам че политическата класа не си дава сметка в какви месеци ще влезе Европа., каза премиерът.

„Все още не теглим заем.  Все още се опитваме да запазим бъдещето на следващото поколение. Предстоят тежки месеци. Само нашата отговорност ни задържа. Само след 3 месеца никой няма да иска да сяда и да обяснява.“, каза Борисов.

Той коментира и аварията на газопровода с Грърция. До края на деня щяло да бъде възстановено газоподаването.

„И Балкански поток и конектора с Гърция се строят на пълни обороти, каза Борисов и поясни, че предстои тежка рецесия. Затова единственият шанс е с компромиси и  с единение на нацията да минем през нея.

Накрая заяви, че ситуацията в страна е вредна за инвеститорите и климата. Поводът пък бе въпрос за блокирането на Дариткова в сградата на БНТ.

Демокрацията е казала – има избори, печелят се, завърши Борисов.

Очаквайте подробности!

Назад

ПО ТЕМАТА

Свързани новини

Филм на ужасите! Мъртвец уби вдовицата и майка си, цял блок се евакуира

vyara

Връчиха престижното отличие „Учител на годината 2020“ в Благоевград

vesito

Затвориха ГКПП „Маказа“ за туристи към Гърция

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.