/Видео/ ГЕРБ продължават със санирането, собствениците няма да плащат

Един от стълбовете на националния план за възстановяване и устойчивост това е стълбът за „ Зелена икономика“, като част от него е така нареченото саниране. По- скоро е въвеждане на мерки за енергиина ефективност.Това заяви министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в студиото на  бтv.

Най- голямата част от този стълб е за тази мярка, която е 3 милиарда лева, като една голяма част от тези средства са за многофамилни и еднофамилни жилищни сгради, над милиард и 700. Това е разчет, които ще се прави в бъдеще , но  разчетите ни показват, че поне толкова сгради, колкото към момента в Националната програма са санирани, толкова очакваме и да бъдат санирани от тези средства по Националния план.

До момента  2022  сгради са в плана за саниране в Националната програма. Три ефекта търсим- първо социалния, втория икономическия ефект в условията на криза и третият- екологичният, каза още министър Аврамова.

Към момента от Националната програма ще има съфинансиране, но се обсъждат четири механизма, по които да бъде осигурено, така че гражданите да не заплащат директно на момента от джоба си при санирането на жилищната сграда.

Единият вариант е създаване на Национален фонд за декарбонизашия с различни източници на финасиране на този фонд. От този фонд да се поеме този процент на съфинансиране, които трябва да бъде осигурен. Това не е окончателно решение. Вариантите още се коментират, добави още тя.

 

 

 

Свързани новини

От 1 юли над 2 милиона и 90 хиляди пенсионери с по-високи пенсии

vesito

Моторист е загинал при ПТП в Кресненското дефиле

bilyana

Над половината потребители предпочитат дистанционен отчет на водомери и топломери

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.