/Видео/ В спорове и препирни премина среща за мръсния въздух в Благоевград и дейността на Био ТЕЦ “Рубин”

В спорове и препирни премина днешната среща за мръсния въздух в Благоевград. Стрели прехвърчаха между собствениците на Био ТЕЦ ,,РУБИН“ баща и син  Личеви и Сергей Лазаров от протестно движение „ Не искам да дишам сажди в Благоевград“.

„Тази среща не е за въздуха в града,а за нас“,сопна се Илиян Личев и определи срещата като поръчкова, тенденциозна и политически терор за бизнеса му.
Според твърдения на част от присъстващите обаче бе,че техният биотец е един от основните замърсители на въздуха в града.

„ Г-н Личев,оправете си инсталацията както трябва,никой не иска да спира производството ви“, контрира Сергей Лазаров и обясни,че него го интересува само когато коминът на предприятието пуши и замърсява въздуха.

Бившата общинска съветничка Злата Ризова отправи въпрос към представителите на Басейнова дирекция дали биотецът има сонда,за която нямат съответното разрешително. От там и обясниха,че ще го приемат като сигнал и ще направят проверка.

„Г-жо Ризова, какво разбирате вие от производство!?“,сопна се пак Личев и попита директно Сергей Лазаров какво образование има, като въпросът му предизвика възмущение у присъстващите.

Кметът Румен Томов на няколко пъти тушира напрежението като обясни,че до края на февруари ще има мобилна станция, която 24 часа ще следи за замърсяването на въздуха,като тя ще може да се мести на различни места в града.

Шефове на институции цитираха направени проверки на Био ТЕЦ “Рубин” и наложени санкции през последните 3 години за констатирани нарушения.

Шефът на РИОСВ Ангел Георгиев обясни,че няма как постоянно да са там,където един комин пуши и няма такава лаборатория,която да измерва саждите . Замърсяването в града е 3,4%от промишлеността и 1,5 от Био ТЕЦ ,,РУБИН, чиято дейност е свързана с производство на електрическа енергия от биомаса (слънчогледови люспи).

Ралица Кукова от Басейнова дирекция обясни,че до сега на предприятието са съставени 6 акта и 4 санкции в размер на 4 000 лв.

Словесните престрелки между Сергей Лазаров и Илиан Личев на финала на срещата завършиха със заплахи от двете страни за организирани протести.

 

 

Свързани новини

Консултират наркозависими от Благоевград по телефона

desi

Благоевградчанин къта в дома си канабис и нарязан тютюн

vesito

40-годишна водачка се почувства зле и почина

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.