Взимаш бонус за нова кола, ако върнеш старата!

Зелена светлина за разработване на програми за „скрапинг“ на стари автомобили и бонуси при закупуване на нови е дадена от държавата. Това се е случило на последното заседание през април на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП), която е консултативен орган към Министерски съвет, пише в. „Телеграф“.

Предложението за разработване на подобна програма, чиято цел е обновяването на автопарка в България, е направено от председателя на Асоциацията на автомобилните производители (ААП) Храбрин Иванчев. От 27 държави в Европейския съюз, подобни програми вече работят в 22.

Тя предвижда всеки, който предаде за бракуване/разкомплектоване употребяван регистриран автомобил с първа регистрация преди 01 януари 2005 г. или с екологична категория от „Евро 1“ до „Евро 3“ (над 15 год. възраст) да получи бонус при закупуване на фабрично нов автомобил. Програмата предвижда отпускане на държавна субсидия от 10 000 лв. за закупуване на чист електромобил, 7500 лв. за закупуване на хибрид/плъг-ин хибрид, 5000 лв. за закупуване на автомобил с екологична категория Euro 6d.

„Предложеният бюджет за програмата е 50 350 000 лв. Той няма да навреди на държавния бюджет предвид на това, че автомобилите, които ще се продадат по тази програма и постъпилите приходи от ДДС, данъци и такси, ще надвишат сумата, която държава би инвестирала за нея“, пресмята Иванчев.

Той заявява пред комисията, че продължава тенденцията за застаряване на автомобилите в България – през 2020 г. 50% от автомобилите са над 20 години, като това неминуемо се отразява на безопасността.

След обсъждане на предложението комисията е решила в Плана за действие за 2021 г. да се предвиди като мярка разработването на такава „скрапинг“ програма, съгласно предложението на ААП.

„Предложението ни е предадено да се гласува на различните ведомства – МВР, транспортното министерство и др. Не знаем още какво е решението, но ще бъде включено в план-програмата за следващите две години“, обяснява Таня Груева, изпълнителен директор на ААП.

„Остава само да бъде одобрена програмата и да бъдат отпуснати средства от бюджета, но без правителство сега е трудно“, допълва тя.

Източник: Глас бг сн: архив

 

Свързани новини

109 са новите случаи на заразени с коронавирус в област Благоевград, 1 589 в страната за изминалите 24 часа

bilyana

Пандемията научи българите да плащат с банкови карти, но все още се предпочита „наложен платеж” при онлайн поръчки

vesito

Ръководството на Електрохолд представи приоритетите за развитие на мрежата в област Благоевград
Компанията проведе среща с местните власти в региона

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.