Вдигат най-ниските пенсии с 14 на сто

Вдигат най-ниските пенсии с 14%. Социалната пенсия за старост да бъде повишена от 148,71 лв. на 170 лв. предвижда проект, който е пуснат за обществено обсъждане. Промяната трябва да влезе в сила от 25 декември. Право да получат тази пенсия имат хора над 70 години, които нямат друга пенсия, т.е. нямат необходимия стаж. Допълнително изискване за получаване на социална пенсия за старост е годишният доход на член от семейството да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход за страната през последните 12 месеца.

Преди разпускането на последния парламент депутатите решиха от 25 декември 2021 г. минималната пенсия за стаж и възраст да бъде повишена от 300 лв. на 370 лв. От същата дата ще се увеличи и тежестта на една година осигурителен стаж във формулата за определяне на размера на пенсиите от 1,2 на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж. Затова всички пенсии за трудова дейност ще бъдат преизчислени с по-високата тежест на осигурителния стаж.

За да бъде справедливо повишението на всички пенсии, се предлага вдигане и на социалната пенсия за старост, пише в мотивите към промяната. В резултат ще се повишат и другите пенсии, които не са свързани с трудова дейност (пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия), както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост като например добавката за чужда помощ.

Промяна

 

Дават 212 лв. за инвалидност

С предлаганото увеличение на социалната пенсия за старост ще нарасне и социалната пенсия за инвалидност. Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто получават 125 на сто от социалната пенсия за старост. Затова парите за тях от 25 декември ще нараснат от 185,89 лв. на 212,50 лв.

 

Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто взимат социална пенсия за инвалидност в размер на 135 на сто от социалната пенсия за старост. Така парите за тях ще нараснат от 200,76 лв. на 229,50 лв.

Сумата е с 20 на сто по-голяма

 

 

Изплатиха на възрастните 10,9 млрд. лв. до октомври

 

Общите разходи са 13,2 млрд. лв.

Благодарение на решенията по време на последното редовно правителство на Борисов разходите за пенсии са нараснали с 20%.

Изплатените пари за пенсии от януари до края на октомври са в размер на 10,919 млрд. лв., съобщиха от НОИ. Това представляват 83,7% от предвидените пари за пенсии за цялата година, като сумата е с 623,8 млн. лв. (+6,1%) по-голяма от планираните разходи към 31 октомври.

Разходите за пенсии за първите десет месеца на годината са с 1,818 млрд. лв. или с 20% по-големи спрямо същия период на 2020 г., посочват от НОИ. Това се дължи на изплатените допълнителни суми от 50 лв. към пенсиите в периода януари-септември и 120 лв. за  октомври, както и на по-високите минимални и максимални пенсии, които влязоха в сила от 1 януари 2021 г.

Вторите по значимост разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване са изплащаните обезщетения и помощи по Кодекса за социално осигуряване. Към 31 октомври те са в размер на 1,656 млрд. лв.

Това са 81,3% от предвидените пари за обезщетения за цялата година. Изплатените суми за първите десет месеца на годината са с 61,5 млн. лв. повече спрямо същия период на 2020 г.

Общият размер на разходите на държавното обществено осигуряване до октомври е 13,243 млрд. лв. Това са 89,3% от предвидените пари за годината. Разходите са с 1,955 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2020 г.

Източник: Труд

Свързани новини

Топла и слънчева събота, в неделя идва дъжд

vesito

Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ в помощ на бедстващите хора в Карловско

vesito

Благоевградчанинът, началник на Клиника по нервни болести към УМБАЛ “Света Анна” – София, доц. Росен Калпачки: Залагам на патриархалните традиции, определям се като мързелив човек, затова съм си избрал фотографията за хоби

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.