Вдигат заплатите на медиците в МБАЛ Благоевград

Колективен трудов договор беше подписан вчера  между синдикалната организация  на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ в „МБАЛ Благоевград“ и „Многопрофилна  болница за активно  лечение – Благоевград“ АД.

Това е първият Колективен трудов договор след едногодишни преговори. От страна ФСЗ към КНСБ участие в сключването му взеха Слава Златанова и д-р Пламен Радославов –заместник-председатели на ФСЗ , Силвия Христова, областен координатор на КНСБ, Татяна Кънева, председател на синдикалната организация към Федерация на синдикатите в здравеопазването при КНСБ , д-р Огнян Митев, директор на ,,МБАЛ – Благоевград’’ АД и юристът на болницата Ваня Солачка.

В подписания КТД основните заплати на медицинския персонал нарастват между 32 и 40%. За лекар със специалност например основното месечно възнаграждение става между 1500 и 1900 лева; за медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори – между 1350 и 1400 лв.; за санитари – 900 лева.

Постигнато бе увеличение и на ваучерите за храна, които се вдигат от 2 на 4 лева. Друга придобивка, за която бе постигнато увеличение, е заплащането на нощния труд. Досегашното заплащане беше 1 лв. на час, а със сключения КТД нараства на 1,50 лв.

Въпреки трудните и продължителни преговори, благодарим на борда на директорите и ръководството на „МБАЛ Благоевград“ за разбирането, че пътят към качествените здравни услуги преминава през достойно възнаграждение и добри условия на труд.

Припомняме, че преди година медицинските работници в болницата проведоха серия от протестни акции, блокираха неколкократно движението по основни булеварди в Благоевград и настояха за актуализиране на заплатите и решаване на кадровата криза в здравното заведение.

 

Свързани новини

Билети за големия концерт на Ку-ку бенд вече и на касата на зала „Пейо Яворов“

vesito

Община Разлог започна ремонт на помещенията в сградата на Кметство село Баня

vesito

ВСС повиши в ранг трима благоевградски прокурори

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.