ВАС окончателно разреши дострояването на „Златен век“

Върховният административен съд (ВАС) окончателно разреши дострояването на небостъргача „Златен век“ в столицата. ВАС остави в петък в сила решението на Административен съд София – град (АССГ), с което бе спряно издаването на заповед от страна на шефа на ДНСК Влади Калинов, която целеше прекратяване на строителството. Определението е окончателно.

От мотивите на ВАС става ясно, че съдът приема решението на АССГ, че спирането на строежа ще докара сериозни финансови щети на „Артекс“.

„Правилно АССГ е приел, че представените доказателства за финансови вреди, които биха настъпили от последващо спиране на строежа, започнало с издаването на Констативен акт №СТ – 146/18.06.2021г. на ДНСК, безспорно установяват и наличието на обезпечителна нужда от спиране на административното производство, с оглед изричните констатации в акта относно валидността и срока на разрешението за строеж“, пише в мотивите на съда.

В определението на АССГ бе посочена справка за финансови вреди, настъпили във времето от 15 април 2019 г. до 15 май 2021 г. заради спирането на строежа. В нея се посочва, че те възлизат на 4 939 662 лева. Наред с това неустойките към клиентите му при удължаване на срока на строителството са за 2 567 024 лева, а пропуснатите ползи от непродадени имоти, поради отказали се клиенти след издаване на заповедта са за 10 748 165.97 лв., сочат данните на дружеството.

В момента от сградата са построени 17 от 34 етажа. Шефът на ДНСК Влади Калинов преди близо месец обяви, че ще издаде заповед за спиране строежа на небостъргача.

Мотивът за това бе, че строителното разрешение на „Артекс“ е изтекло, обясни тогава Калинов и добави, че строителната площадка е била открита на 11 януари 2010 г., а разрешението е издадено през 2007 г. и е било презаверявяно през 2012 г. Той пресметна, че разрешителното е изтекло през януари 2020 г.

Шефът на ДНСК обясняваше още, че към настоящия момент от фирмата трябва да премахнат един етаж, който е изграден, след изтичане на разрешителното.

По думите му „Артекс“ може да започне процедура по вадене на ново разрешително за строеж. Калинов добави още, че през годините „Артекс“ е получавала подкрепата на държавата чрез промени в законодателството в полза на строителната фирма. Столичната община също е подкрепяла компанията.

Срещу продължаване на строежа на небостъргача е инициативен комитет „Лозенец“, който през годините организира редица акции против проекта.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Вече има и три деца у нас, заразени с COVID-19!

vyara

Почина и 58-годишен мъж в „Пирогов“ от заразата

vesito

Датските медии се обединяват в преговорите срещу американските технологични гиганти

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.