Васил Симов представи „Книга за Борсата“

„Прозрачност в търговията и пълен неутралитет на институцията борса, както от страна на държавата така и от страна на частния бизнес са принципите, които успяхме да устоим за 30 години“.

Това обяви за ФАКТИ изп.директор на Софийската стокова борса Васил Симов при представянето на книгата му „Книга на Борсата“.

Първата сделка през 1991 г. бе за шоколад, спомня си Симов,а през годините сме имали много проблеми свързани с отстояване в независимост на институцията борса и да докажем неутралитет си по време на борсовата търговия.

„Книга за болката. Книга за борсата. В годините някои от политиците много са ни пречили за да окажат натиск върху някои сделки,но след приемането в двата закона за борсовата търговия през 95 96 година улесниха и регулирана дейността ни“, продължи той.

И допълни: „Борсата е огледало на икономиката в една страна, а тази година бе тежка за борсовата търговия, предвид проведените три парламентарни избори. Търговията се сви и се реализираха малки обеми. Оборотите спаднаха, а ние искаме да има големи оборати в търгуването“.

Според него някои стоки са достигнали рекордно високи цени от порядъка на 40-50%, които е било изненада дори и за него. Примерно зърнените култури – поради по-голямото търсене от предлагането.

Поради политическата криза пазарът през тази година буксува на по-малки обарати, завърши Васил Симов.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Трифонов оттегли Николай Василев

vesito

Новата седмица започва със слънчево време

vesito

Още 1800 домакинства без ток заради изкопни дейности на строителни фирми

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.