Васил Велев: Заради лошото минаване през тези кризи сме на опашката на ЕС

Има приключване на срокове за мерки, за които има предвидени средства. Сега става съвсем ясно защо преди половин година АИКБ се обяви категорично против проекта за бюджета. Защото когато тогава временната рамка предвиждаше държавна подкрепа за икономиката и за хората, в нашия бюджет имаше предвидена подкрепа за първите три месеца и то не достатъчно. Тези средства отдавна приключиха. Това заяви пред БНТ председателят на АИКБ Васил Велев.

„С големи усилия бяха намерени резерви за април и май и в края на май повечето предвидени мерки приключват. Затова ние поискахме спешна среща с икономическия блок на Министерството, за да чуят нашите предложения. Ние се обявяваме за нов дизайн на мярката 60/40. Първоначално тази мярка беше неприложима, после стана твърде щедра. Първите 2 компании, които са получили най-много средства по мярката 60/40. Това за „Марица Изток“ – 56 млн. лева, „Български пощи“ – 17 млн. лева. Тези сектори, които далеч не са излезли от кризата, които имат ограничения да работят с 50% капацитет, ресторантите например, са с неясна подкрепа за следващите месеци“, каза той.

„Много сме далеч от излизане от кризата в сектор Туризъм и свързания с него – Транспорт. В Европа конкурентите ни получават три вида подкрепа едновременно. Ние не приемаме да има само един вид подкрепа – кредити. Още няколко месеца трябва да има подкрепа или за фиксираните разходи на компаниите, но по-скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите.

Ние сме последни по темп на ваксинация в ЕС. В същото време се първите, оттеглили подкрепата за икономиката. Бизнесът е минал през много кризи, но заради лошото минаване през тези кризи, ние сме сега на опашката на ЕС.

Трябва да се намерят пари чрез преструктуриране на бюджета, чрез орязване разходи за администрация. Ние имаме увеличение с 30% на върха на администрацията в кризата. А тези, които изкарват тези заплати в икономиката – за тях подкрепа няма. Чакаме 1 г. подкрепата за ликвидността на средните предприятия. За малките предприятия още не е започнало плащането.

ББР е дала на 2 лица повече, отколкото на целия български бизнес съвкупно. Бързи, лесни и достъпни кредити са необходима мярка, но недостатъчна. Да се взимат кредити, за да се плаща заплати е най-бързият път към фалита. Внесли сме предложение мярката 60/40 да стане 100/75. Така с 5 пъти по-малко средства, могат да бъдат подкрепени тези, които действително имат нужда“, коментира още той.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Stellantis и Samsung инвестират над 2.5 млрд. долара в завод за батерии в САЩ

Regiona

Взрив разруши къща край Пловдив навръх Великден

vesito

Туристическите кораби заобикалят Варна заради липса на капацитет за спасителни операции

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.