Василев: Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година

„Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните. Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година“. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. По думите му „Бюджет 2022“ е инвестиционен бюджет.

„Друг важен елемент е, че във всяка една сфера, въпросите, които Министерството на финансите питаше, бяха как ще се инвестират средствата и какви ще бъдат резултатите. Нашата амбиция е актуализацията на бюджета да бъде направена от нулата по този начин“, подчерта той, цитиран от Dariknews.bg.

Василев посочи, че това е отговорно отношение към всички граждани и фирми.

„2,1% е бюджетният дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата“, допълни министърът.

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Дебатите се предават по Българската национална телевизия 2 и Българското национално радио. Проектобюджетът предвижда растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 4,8 процента през 2022 г., движен от инвестициите.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Служебният премиер събира шефовете на службите

Regiona

Фармацевтите са против хартиената рецепта да остане алтернатива на електронната

Regiona

БСП възрази срещу споразумението за новия кабинет в последния момент

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.