Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна и доброволна за българските граждани

Ваксината за COVID-19 ще бъде безплатна за българските граждани. Тя ще бъде доброволна, съобщи днес в Стара Загора министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той е в града, за да се запознае на място с дейността на държавния здравен контрол и създадената от болниците в региона организация за работа в условията на пандемия от коронавирус.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини срещу COVID-19. Те са произведени от фармацевтичния гигант „Астра Зенека“, с който Европейският съюз подписа договор.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването:

Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна.

Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина.

Все още не е ясно кога ваксината ще бъде доставена в България. Това ще стане в момента, в който тя издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция по лекарствата.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването:

Това, което ще бъде вкарано на българския пазар, ще е преминало всички изпитвания.

В България не се изпитва ваксина, няма да се изпитва ваксина върху никакви хора.

С предимство при поставянето на ваксината ще бъдат уязвимите групи от хора, които са най-застрашени от заразяване с коронавирусна инфекция.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването:

Това са хората над 65-годишна възраст, хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия.

Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина.

В края на следващата седмица предстои видеоконферентна връзка на всички здравни министри от страните членки в ЕС, на която ще бъдат обсъдени всички механизми за доставката на новата ваксина.

Източник: БНТ

Свързани новини

Варненски лекари спасиха дете с тежък мозъчен кръвоизлив

Regiona

Пожар лумна в жилищен блок в Тракия

vesito

Задържаха двама мъже, полицията откри голямо количество канабис

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.