Важно! Застрахователи искат стикерът за Гражданската да отпадне заради COVID-19

Стикерът за застраховка „Гражданска отговорност“ да отпадне поне докато трае извънредното положение заради коронавируса у нас. Това предлага Асоциацията на българските застрахователи, съобщи нейният заместник-председател Юри Копач, пише „Телеграф“.

Още преди да се обяви извънредното положение заради заразата от асоциацията изготвили становище, че този стикер е напълно излишен и само оскъпява Гражданската. Отпадането му сега става още по-наложително заради препоръките хората да си стоят вкъщи и да избягват социалните контакти.

Ако стикерът отпадне, няма да има изобщо нужда да се посещава офис на застраховател или да се срещате с куриер, който да ви го носи вкъщи. Всичко може да става дистанционно – от плащането до получаване на сканирано копие на полицата, което застрахователят ще праща на клиента по електронната поща, обясни Копач.

След това застрахованото лице може веднага да провери в информационната система на Гаранционния фонд дали има валидна Гражданска. В условията на коронавирус повечето застрахователи започнаха да работят така, за да се избягва прекия контакт с клиенти – да сканират полицата и да я пращат по електронната поща.

Остава обаче проблемът с това, че стикерът трябва да се вземе от офис на застраховател или да се достави от куриер. Самият стикер вече е напълно излишен след въвеждането на електронно издаване на застраховки от информационните системи на застрахователите и отчитането в реално време на полиците в електронната система на ГФ. Стикерът отдавна е изчерпвал своята роля като удостоверителен документ.

Сега наличието на Гражданска отговорност се проверява само по регистрационния номер на автомобила. От АБЗ са получили уверение от Агенция „Пътна инфраструктура“, че ако има нормативно решение, камерите на тол системата могат да правят и проверка за наличие на Гражданска отговорност по номера на автомобила. Отпадането на стикера ще доведе и до понижаване цената на Гражданската отговорност.

Стикерът струва 1,4 лв за бройка и той се калкулира в цената. При разсрочено плащане на четири вноски сумата нараства до 5.6 лева.

 

Свързани новини

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Ако войната не спре, инфлацията у нас ще достигне 20%

Regiona

България може да получи от ЕК до 1820 дози от ваксината срещу маймунска шарка

Regiona

НСИ: Отново повече безработни, отколкото новоназначени

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.