Българско кемпер общество: Няма нужда от забрани, а от стратегия за къмпингуване

България влезе в графата „неподходящи условия за къмпиране“ по данни на Евростат и международната къмпинг мрежа. За да излезем от това положение е необходима стратегия, а не забрани и самоцелни наредби, съобщи в сряда Българско кемпер общество.

„У нас новите къмпинги се броят на пръсти, старите са често със скандален стандарт и условия, няма сервизни кемпер точки, няма кемпер стопове. Липсва цялостна стратегия и политика на държавата в този сектор, а сега на чиновниците им предстои да насочат окончателно почиващите по този начин граждани на страната си извън нея“, предупредиха още оттам.

От Българско кемпер общество добавят, че опитите за въвеждане на наредба за т.нар. „диво къмпингуване“ е на път да се унищожи напълно възможността на България да защити конституционните права на гражданите си за благоприятни и здравословни условия на живот и почивка, заедно с перспективите пред развитието на къмпинг туризма у нас – единствено спасение от Бетона.

„Къмпиращите имат нужда от становище на органите по здравен контрол, толкова колкото и хората отишли на пикник в Борисовата градина в София“, така се обрисува най-ясно нормативния абсурд на проектотекста, твърди организацията.

Оттам добавят, че няма вреда върху природата от свободното къмпиране, екипировката е лека и безопасна. Няма и нужда от геодезически заснемания, екипировката не оставя следи, палатките и караваните не са бетонни фундаменти, те се поставят за определено кратко време и след като бъдат прибрани, мястото отново е същото.

Няма нужда от становище от органите за пожарен контрол и защита на населението. Забраните за палене на огън в гори и полски терени наложени от Закона за горите и правилата за безопасност в българското законодателство са напълно достатъчни и важат за всички на територията на Република България, припомня още Българско кемпер общество.

„Няма нужда от правила за ползване на мястото за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани. Палатките се разполагат подобно на кърпа на плажа. Хората се съобразяват един с друг и се стремят да опазват личното пространство на съседа си. За кемперите и караваните е същото, освен това като превозни средства за тях важи и закона за движение по пътищата и условията за паркиране в различните населени места“, посочват още оттам.

Изготвена наредба за т.нар. „диво къмпингуване“, почти го причислява почти до хотелско обслужване. То ще може да се осъществява само във времето от началото на май до 30 септември, в определени от кметовете парцели с охрана, сметоизвозване и с регистрация на лицата, подобно на тази за отседналите в мотел и хотел.

Забрана за диво къмпингуване в страната бе въведена през юли 2019 г. с поправки в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, като то се допуска само на разрешени за целта места. Именно с тази наредба ще се прецизират въпросните места.

Публичното обсъждане на наредбата изтича този месец.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Омбудсманът настоя за спешно решение на проблема с лечението на деца

Regiona

Ще преживее ли възстановяването края на антикризисните стимули

Regiona

Цените на бензина и дизела растат

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.